32km/h a legjobb

A sebességkorlátozás csökkenti a balesetek számát

A 20 mérföldes (kb. 32 km/h) sebességkorlátozások bevezetése London egyes területein több mint 40%-kal csökkentette a közlekedési balesetek számát.

2009.12.15 08:28medipress.hu

A bmj.com (British Medical Journal) honlapon megjelent cikk szerint leginkább a kisgyermekeket érintő és a halálos, illetve súlyos sérüléssel járó balesetek száma csökkent az intézkedés hatására. A cikk szerzői szerint a 20 mérföld/órás (kb. 32 km/h) zónák bevezetése évente 203-mal csökkenti a balesetek számát, ezért az ilyen övezetek kiterjesztését javasolják, amelynek révén becsléseik szerint további 692 baleset lenne megelőzhető minden évben.

A közúti balesetek világszerte a halálozás és rokkantság vezető okai között szerepelnek. A városi közlekedésben a régóta ismert fekvőrendőrök és lassítókanyarok alkalmazása mellett vannak a 20 mérföldes korlátozás bevezetése mellett szóló érvek, de mindeddig nem volt tisztázott az ilyen intézkedések hatása a balesetek alakulására, ezért a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársai a londoni rendőrség 1986 és 2006 közötti baleseti statisztikáit elemezték útszakaszonkénti lebontásban. Az eredményeik szerint a 20 mérföld/órás korlátozással ellátott zónákban több mint 40%-kal csökkent a balesetek száma.

A csökkenés a kisgyermekek (5 év alattiak, illetve 6 és 11 év közöttiek) között volt a legjelentősebb, és a súlyos sérüléssel járó és a halálos balesetek száma csökkent a legnagyobb mértékben. A kutatók nem találtak arra vonatkozó adatot, hogy a balesetek „áttelepültek” volna a szomszédos területekre, sőt, ezekben az övezetekben is a balesetek számának átlagosan 8%-os csökkenését tapasztalták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.