Nagy munkanélküliség és gazdasági bizonytalanság

Idén 50-60 százalékkal szűkül az orosz autópiac

Idén 50-60 százalékkal szűkül az orosz autópiac a PricewaterhouseCoopers (PwC) kedden nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint.

2009.07.22 15:47MTI

A teljes értékesítés - beleértve a használt gépkocsikat is - 1,3-1,6 millió lehet az idén. A PwC számításai szerint az idei első hat hónapban az új és használt autók eladása 55 százalékkal csökkent, az év végéig a csökkenés 60 százalékos lehet éves szinten, ha nem avatkozik be tevékenyen a kormányzat. Értékben számolva az eladás 62 százalékkal 12,8 milliárd dollárra zuhant az első félévben.

A kereslet azért csökken, mert nő a munkanélküliség, a gazdasági bizonytalanság, emiatt a lakosság elhalasztja a drágább beruházásokat, és a bankok is korlátozzák a hitelezést, tartva a növekvő kockázattól. A PricewaterhouseCoopers szakelemzője azt mondta, hogy a globális autópiaci válság negatív hatásai egyebek között Oroszországban mutatkoznak a leginkább.

Az orosz állam próbálkozik élénkíteni az autóvásárlási finanszírozást. Kompenzációt ad azoknak a bankoknak, amelyek csökkentik hiteleik árát. Elemzők szerint azonban ez nagyon kevés a jelenlegi irányzat megfordításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.