Kevesebb új gépkocsit értékesítettek

12 százalékot esett az európai autópiac

Áprilisban az egy évvel korábbinál 12,3 százalékkal kevesebb új gépkocsit értékesítettek Európában, de egyes piacokon élénkülés volt tapasztalható - közölte az autógyártók európai szövetsége (ACEA).

2009.05.15 18:32MTI

Összesen 1 251 862 új autó talált gazdára a vizsgált térségben, az uniós tagállamokban - kivéve Máltát és Ciprust -, valamint Svájcban és Norvégiában. Jellemző tendencia, hogy ahol állami kedvezmények ösztönzik az autóvásárlást, ott inkább emelkedik a forgalom, azokban az országokban pedig, amelyekben nincsenek különleges kedvezmények, a forgalom az átlagot meghaladó mértékben csökken.

A legnagyobb - 50 százalékot is meghaladó - visszaesést Magyarországon és Romániában regisztrálták, áll az ACEA közleményében. Az új EU-tagállamokban átlagosan 21,4 százalékkal szűkült a piac. Összesen 83 430 új autót adtak el. Növekedés Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiába mutatkozott. Nyugat-Európában éves összehasonlításban átlagosan 11,6 százalékkal kevesebb kocsi kelt el áprilisban. A visszaesés mértéke alapján Spanyolország áll az első helyen 45,6 százalékkal, utána Nagy-Britannia következik 24 százalékos csökkenéssel. A roncsprémium adta lendület áprilisban is vitte felfelé a piacot Ausztriában és Németországban, ahol 12,8 százalékos, illetve 19,4 százalékos volt a bővülés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.