3,1 százalékkal járul hozzá az ország GDP-jéhez

A járműgyártás húzóágazat Magyarországon

Magyarországon az autóipar, a járműgyártás húzóágazat, amit bizonyít az is, hogy az ország GDP-jéhez 3,1 százalékkal járul hozzá - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

2009.06.19 18:16MTI

Hozzátette: a kormány olyan gazdasági feltételeket tud teremteni, olyan ösztönzőket tud beiktatni, amelyek révén a járműgyártás továbbra is vonzó marad a befektetők számára. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány már elfogadta a járműipari akciótervet, amelynek kettős célja van: egyrészt megteremteni a külföldi működő tőke további beáramlásának lehetőségét, másrészt a magyarországi beszállítókat helyzetbe hozni, erősíteni.

Elmondta: az akcióterv kis része foglalkozik a fejlesztési forrásokkal a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból, nagyobb része viszont a kormány és a szereplők által kidolgozott paramétereket tartalmazza, amelyekkel az iparág túl tudja élni a nehéz időszakot, és fejlődni tud. A gazdasági miniszter utalt arra: az iparág Magyarországon 63 ezernél több embert foglalkoztat közvetlenül, illetve a beszállítói hálózata révén, és egyre inkább az a tendencia látszik, hogy Nyugat-Európából Közép-Kelet-Európába helyeződik át az autóipari termelői, beszállítói bázis. Kérdésre válaszolva Varga István közölte: a kormány egyértelműen kimondta, hogy nem kívánja bevezetni a roncsautó programot, mert azzal nem a hazai autógyártást támogatnák, amely most elsődleges cél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.