Michelin-specialitás az Opelnek

Környezetbarát abroncsok az Insignia ecoFlex számára

A Michelin egy olyan környezetbarát abroncsot fejlesztett ki az új Opel Insignia ecoFLEX számára, amely kilométerenként több mint 4 grammal csökkenti a CO2 kibocsátást.

2008.12.04 12:40ma.hu

A Michelin kifejezetten az új Opel Insignia ecoFLEX számára fejlesztette ki a rendkívül energiatakarékos Michelin Primacy HP nevű abroncsot. Az abroncs használatával az üzemanyag fogyasztás 100 kilométeren 0,2 literrel csökken, ami kilométerenként több,mint 4 grammal alacsonyabb CO2 kibocsátást eredményez. Ezáltal az abroncs hozzájárul az Opel Insignia ecoFLEX kiváló fogyasztási és káros anyag kibocsátási eredményeihez: kevesebb, mint 140 g/km CO2 kibocsátás egy 160 lóerős autó esetén. Minden Green X jelöléssel ellátott abroncsával a Michelin megfelelt annak a kihívásnak, hogy az energiatakarékosság növelése mellett, az abroncs egyéb tulajdonságait - tapadás, hosszú élettartam - is javítsa. A Michelin a kezdetektől részt vesz az Opel innovációs programjában és létrehozott egy, az Insignia projekt szolgálatára rendelt fejlesztő csapatot. A németországi rüsselsheimi központú autógyártó nagyon hamar felismerte, hogy milyen nagymértékben járulhat hozzá az abroncs egy jármű környezetvédelmi mérlegéhez.


Valóban, a teljes üzemanyag-fogyasztás 20%-a az abroncsokon múlik. A kerék minden egyes fordulatánál az abroncs összenyomódik, rátapad az útra és elnyeli a felszín egyenetlenségeit. Ahogy a szerkezete deformálódik, a gumi felmelegszik és az energia egy része elvész. Ez a jelenség hozza létre a gördülési ellenállást. 1992-ben a Michelin bemutatta, hogy a szilika hozzáadása az abroncs összetevőihez lecsökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Emellett viszont optimalizálja más kulcsfontosságú területek – tapadás és kopásállóság - teljesítményét is.

Az első ilyen abroncsok piaci bevezetése óta a Michelin több,mint 10 milliárd liter üzemanyag megtakarítását segítette elő. Ezáltal 25 millió tonnával csökkent a légkörbe bocsátott széndioxid mennyisége. A szilika használata mellett a Michelin továbbra is folyamatosan áldoz a kutatás-fejlesztésre. Az Opel Insignia ecoFLEX számára olyan abroncsot fejlesztett ki, amely tapadás és üzemanyag-hatékonyság tekintetében megfelel az autógyár mérnökei által támasztott rendkívül szigorú követelményeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.