Csillagos Ötös az "év autójának"

Brillírozott a törésteszten az Opel Insignia

Kivételesen jó eredményként, a felnőtt utasok védelméért elérhető 37-ből 35-öt szerzett, és maximális ötcsillagos értékelést kapott az Opel Insignia az Euro NCAP töréstesztjén.

2008.11.26 18:35ma.hu

Ezen kívül négy csillaggal honorálták a gyermekvédelmét és kettővel a gyalogosvédelmet; ezek az eddigi legjobb minősítések a nagy családi autók kategóriájában. Korábban az Insignia ostorcsapás-nyaksérülés ellen kiválóan védő fejtámláit értékelte nagyra a független intézmény.

"A világ egyik legbiztonságosabb autójának terveztük és építettük az Insigniát, és az Euro NCAP tesztjének ragyogó teljesítése igazolja műszaki megoldásaink helyességét," mondta Hans Demant, az Opel vezérigazgatója és a General Motors Europe alelnöke. E biztonsági koncepciót egyébként díjazta az 59 európai újságíró is, akik 2009-ben az Év Autójává választották az Insigniát.


Az új, középkategóriájú Opel/Vauxhall típus karosszériáját és utasvisszatartó berendezéseit úgy tervezték, hogy megfeleljenek Európa és az egész világ valamennyi jelenleg érvényes és ezután várható ütközésbiztonsági szabványának. Így életszerű balesetekben is optimális védelmet nyújt az autó.

A szilárd karosszériába beépített légzsákok száma nyolc is lehet; az első utasokat új aktív fejtámlák és kettős övfeszítők védik. Ami az aktív biztonsági berendezéseket illeti, az Opel Insignia számos vezetőtámogató funkciót tartalmazó ABS mellett kipörgésgátlót, új generációs ESPPlus menetstabilizálót és adaptív féklámpát kapott. Az opciók közül említést érdemel az adaptív fényszóró, az adaptív 4x4 és a korábbi írásunkban már bemutatott Opel Eye kamerarendszer.


Az Insignia passzív biztonságának alapja a jórészt nagyszilárdságú acélból készült utascella, amelyet kontrolláltan deformálódó gyűrődő zóna vesz körül. A gyalogosok védelmében pedig bőséges helyet biztosítottak a „lágy", rugalmas vázszerkezetű motorháztető és a kemény fődarabok között. A nemrégiben „Az év autója 2009” címet elnyert Opel Insignia a tesztek szerint tehát nemcsak kényelmi és külső tulajdonságok, de a biztonság szempontjából is kitesz magáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.