Szenzációs újítás az év autójában

Insignia - az első Opel, amelyik lát

Az Opel egy újdonságot mutat be az Insigniában: a szélvédő és a visszapillantó tükör között elhelyezett kamera kétféleképp segíti a vezetőt.

2008.11.20 18:52ma.hu

Az Útjelzés Felismerő funkció figyeli és megjegyzi a sebességkorlátozásokat, illetve előzési tilalmakat, s kijelzi őket a műszerfalon. A Sávsegéd a szándékolatlan sávelhagyásra figyelmeztet. A kettő együtt fokozza a biztonságot, csökkenti a stresszt, és elkerülhetővé tesz borsos bírságokat – anélkül, hogy beavatkozna a vezető döntéseibe. Mindig az autós a főnök!

Az Opel Eye nevű nagylátószögű, nagyfelbontású kamera és a processzor a GM/Opel rüsselsheimi mérnökeinek és a beszállító Hella szakembereinek közös fejlesztése. A kamera alig nagyobb egy mobiltelefonnál, mégis harminc képet vesz fel másodpercenként. Két processzor szűri és olvassa a képeket. Ha egy kép megegyezik a szoftverben tárolt közlekedési jelzőtáblák valamelyikével, a tábla képe megjelenik a műszerfalon.


Az Útjelzés Felismerő észreveszi a sebességkorlátozó, illetve előzni tilos táblákat, sőt a feloldó táblát is. A fényviszonyoktól függően már száz méterről befoghatja a táblát. A kör alakú dolgokra összpontosít, majd számítógépes összehasonlítással állapítja meg, milyen szám látható rajtuk. Sötétben is működik, ha világít az autó fényszórója.

A rendszer mindig a biztonságos autózáshoz legszükségesebb információkat jeleníti meg. Ha két jelzőtáblát lát egymás közelében, akkor a tiltótáblának, például az előzni tilosnak van prioritása a sebességkorlátozással szemben. A memóriában tárolt figyelmeztetések szimbólumként jelennek meg a műszerfal közepén, de a vezető bármikor lehívhatja őket a volán egyik gombjával.

Az állandó Útjelzés Felismerés képernyőjét a fedélzeti számítógép egyik almenüjéből lehet kiválasztani Az Opel Eye pontosabb információt ad a hordozható navigációs eszközöknél, mert azok fixen tárolják az adatokat, ez meg valós időben dolgozik. Ha például útépítés miatt tettek ki egy sebességkorlátozást, az Opel Eye észreveszi. Működés azon alapul, hogy az 1968-as Bécsi Egyezmény következtében nyolcvannál több országban egységesek a KRESZ- táblák.

“Elektronikai szakembereink lenyűgöző szintre emelték a rendszer képességeit. A német autópályák egyes sávjaiban például eltérő lehet a sebességkorlátozás, de az Opel Eye mindenkor korrektül jelez,” mondja Hans Demant, az Opel vezérigazgatója.


Az Opel Eye kamerája azt is figyeli, hogy országúton a sávján belül közlekedik-e az autós. Ezáltal megelőz olyan veszélyhelyzeteket, amikor elalszik a sofőr a volánnál. A funkció egy gombbal kikapcsolható. Ha aktív, akkor gongütéssel és műszerfali villogóval figyelmeztet.

A Sávsegédnek külön jelprocesszora van, amely 50 km/óra fölött figyeli a vonalakat és hosszanti mintákat. Így ismeri fel a forgalmi sávot. Speciális algoritmussal állapítja meg, mikor kell figyelmeztető jelzést adni. Ha elfordul a kormány, de nincs indexelés, akkor valószínű, hogy nem szándékos sávelhagyásról van szó. Az Opel Eye opció az Opel Insigniában. Később más modellek is megkapják, hiszen a összhangban az újszerű technikát elterjesztő márkafilozófiával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.