Ombudsman

A BKK szerint télen is biztonságos a négy évszakos abroncs a buszokon

Szabó Máté a tömegközeledés januári akadozásának okait vizsgálva kérdezte erről a BKK-t.

2013.04.10 14:04MTI

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a cég buszain és trolibuszain lévő négy évszakos gumiabroncs télen is biztonságos. Vitézy Dávid erről Szabó Máté ombudsmannak küldött válaszában írt.

Az alapjogi biztos hivatala szerdán az MTI-vel azt közölte: Szabó Máté a tömegközeledés januári akadozásának okait vizsgálva kérdezte a BKK-t arról, hogy a buszok és a trolibuszok négy évszakos gumiabroncsai alkalmasak-e a téli útviszonyoknak megfelelő biztonságos közlekedésre.

Vitézy Dávid vezérigazgató az ombudsmant a rendkívüli hóhelyzet után arról tájékoztatta: az autóbuszokon és trolibuszokon ma használt, négy évszakos abroncsok műszaki és biztonsági szempontból is megfelelőek mind a nyári, mind a téli használatra.

Ezek állapotát folyamatosan vizsgálják, "ennek is köszönhetően az elmúlt években nem történt olyan baleset, amely az autóbuszok és trolibuszok gumiabroncsainak nem megfelelő mintázatára vagy anyagminőségére lett volna visszavezethető" - áll a válaszlevélben.

Vitézi Dávid azt írta az ombudsmannak, hogy a külön nyári és téli gumiabroncsok használatára, rendszeres átszerelésére, tárolására a BKV-nek nincs is anyagi lehetősége, erre a bevételek nem biztosítanak fedezetet.

Közölte továbbá, hogy a januári forgalmi zavarokról készült jelentéseket a központ elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy a rendkívüli síkosság közepette a forgalom a leginkább nem a tömegközlekedési, hanem más járművek elakadása, balesete, a torlódások miatt akadozott.

Mindemellett a BKK felkéri a vele szolgáltatási szerződésben álló három autóbusz-üzemeltető társaság vezetőjét, hogy a gumiabroncsok állapotát kiemelten ellenőrizzék - tájékoztatta Szabó Máté alapjogi biztost a közlemény szerint a vezérigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.