Kamionok akadtak el az utakon

Havazás - országszerte korlátozzák a teherforgalmat

A hétfői havazás és hófúvás miatt csúszóssá, veszélyessé vált útszakaszokon már hétfő délutánig is több baleset történt, sok kamion akadt el. Országszerte négy autópályán, valamint több fő- és mellékúton korlátozzák a teherforgalmat.

2013.03.25 18:50MTI

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délutáni közleménye szerint a télies közlekedési útviszonyokra való tekintettel az M6-os és az M7-es autópályán valamennyi kamionra, az M3-ason és az M5-ösön pedig a szlovéniai úti célúak számára teljes forgalomkorlátozás lépett életbe.
   
Az OKF felhívta a figyelmet, hogy már mintegy tíz megye több térségében, valamint a főváros területén van érvényben elsőfokú riasztás a várható hófúvás miatt.
   
A meteorológiai előrejelzések szerint az esti és az éjszakai órákban várhatóan folytatódik a havazás. "A balesetek és a további torlódások, fennakadások elkerülése érdekében az érintett térségekben senki ne induljon útnak, és úti célként is kerülendő" - hangsúlyozta az OKF.
   
A fővárosi közlekedésben csak kisebb gondok vannak a havazás miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel. Mint írták: a metró, a HÉV és a villamos zavartalanul üzemel, a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében kisebb fennakadások előfordulnak.
   
A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren a havazás miatt közepes szintű készültséget léptettek életbe. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: az előrejelzések szerint este hét órától egész éjszakára intenzív havazás várható, ezért akkor teljes készültség lesz.
   
Bács-Kiskun megyében egy órán belül három baleset történt a havazás miatt csúszóssá vált utakon hétfőn: két autó árokba szaladt, egy kerékpárost pedig elütöttek.
   
Tolna megyében megcsúszott és keresztbefordult egy kamion az M6-os autópálya 135-ös kilométerénél, Paksnál. Szintén az M6-os autópályán, de egy másik szakaszon, Dunaszentgyörgynél tűzveszélyes anyagot szállító kamion szenvedett balesetet. A jármű összeakadt egy másik kamionnal, majd mindkettő megpördült az úttesten. A balesetben az egyik jármű sofőrje megsérült. Több más baleset is történt Tolna megyében: az 55-ös úton Pörbölynél, valamint az alsónyéki elágazásnál személygépkocsik csúsztak árokba, a 65-ös úton pedig Hőgyésznél három kamion is keresztbefordult az úttesten, ott jelenleg csak a kapaszkodósávon lehet haladni.
   
Baranyában is elakadt kamionok és útlezárások nehezítik a közlekedést.

Zala megyében több helyszínen teherjárművek akadtak el a havas utakon. A megyei védelmi bizottság döntése értelmében ideiglenesen korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek közlekedését. A kamiontilalom az M7-es autópályán a zala-somogyi megyehatártól a nyugati irányba tartó forgalomra, a 86-os úton a vas-zalai megyehatártól a déli irányba haladó forgalomra vonatkozik.
   
A zalai katasztrófavédelem közölte azt is: két, még üres szükségparkolóhely kivételével - ahol összesen mintegy 600 kamion fér el - az M7-es autópálya és az M70-es autóút térségében a pihenőhelyek és a kamionterminálok megteltek.
   
Somogy megyében is járművek akadtak el a hóban, csúsztak az árokba hétfőn.
   
Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalát Kecskemét és Kiskunfélegyháza között hétfő délután lezárták miután az úton keresztbefordult egy kamion.
   
Szintén baleset miatt le kellett zárni az M43-as autópálya Budapest felé vezető oldalát Szeged határában, a régi 5-ös út és az M5-ös autópálya között.
   
Az időjárási viszonyok miatt Szlovénia teherforgalmi korlátozást vezetett be a magyar határon hétfőn 12 óra 30 perctől, és nem engedi be az országba a 7,5 tonnásnál nagyobb járműveket. Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az érintett határszakaszon ideiglenesen nem léphetnek ki Magyarországról az érintett tehergépjárművek, a személyautó-forgalom azonban továbbra is zavartalan a magyar-szlovén határon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.