Kirobbanó vezetési élmény

A Saab 9-3 Convertible nem egy egyszerű kabrió...

A Saab mindig is élen járt a négy évszakos, négyüléses vászontetős gépkocsik fejlesztésében, így a harmadik generációs Convertible-ben több mint húszévnyi, a praktikus és stílusos kabriók kifejlesztésében szerzett tapasztalat ölt alakot.

2008.06.17 12:30ma.hu

A Saab 9-3 Convertible szerkezeti egysége, anyagminősége, és menettulajdonságai mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kategóriája egyik legjobbja legyen. Innovatív extráival ez a modell több, mint egyszerű kabrió, praktikus közlekedési eszköz az év bármely szakában.

Az utakon a Convertible ugyanazt a kirobbanó vezetési élményt nyújtja, mint az oly népszerű 9-3 Sport Sedan. A motorválaszték egyaránt tartalmaz benzines, dízel és bioetanolos (E85) erőforrásokat. A kínálat csúcsát a 2.8 literes, V6-os, alumínium turbómotor képezi, de megtalálható benne egy kétfokozatú turbódízel is 400Nm-nyi nyomatékkal, valamint két rugalmas üzemanyag-felhasználású BioPower (E85) erőforrás.

Hamisítatlan skandináv design A skandináv design jegyében született autó vonalvezetése letisztult és lendületes, de semmiképp sem rideg vagy steril. Egy teljesen egyedi vászontetős modell, mindenfajta ügyetlen, designbeli kompromisszum nélkül. A hidraulikus, háromrétegű tető mindössze 20 másodperc alatt nyílik ki és rögzül a szélvédő keretéhez, ezzel kategóriája egyik leggyorsabbja.

Az innovatív CargoSET funkciónak köszönhetően a csomagtér folyamatosan igazodik a vászontető helyzetéhez. Ahogy a tető felkerül az autóra, a csomagtartó automatikusan kibővül, ezzel hasznos többletteret biztosítva. Az utastér a Sport Sedanból és a SportCombiból jól ismert, pilótafülkére emlékeztető, vezetőközpontú stílusjegyeket viseli magán.

A tervezők különös hangsúlyt fektettek az utastér hátsó részének egységesítésére, ennek szellemében a tetőkárpit világos színű, és szinte teljesen homogén. Ezt egy U-alakú borítás veszi körül, mely az A oszlopok aljától indul, és végigfut az ajtók tetején. Az első és a hátsó rész még jobban egybemosódik a hátsó ajtókárpitoknak köszönhetően.


Az egyszerű használhatóság és a könnyű beszállás érdekében az első ülésekben beépített biztonsági öv található, mely egyáltalán nem csatlakozik a B oszlophoz.

További extrák az utastérben a különböző funkciók személyre szabása, a lényegre szorítkozó Night Panel háttérvilágítás, ComSense rendszer, és vezeték nélküli Bluetooth kommunikáció headsettel. A Saab „ReAxs” fantázianevű hátsókerék-kormányzási rendszere is nagyban hozzájárul a karosszéria stabilitásához, akárcsak a keménytető hiányát ellensúlyozó hátsó és oldalsó megerősítések.

A motorválaszték mindegyik darabja turbófeltöltős, teljesítményüket tekintve 150 (110kW) és 255 lóerő (188kW) között mozognak. Két turbódízel is szerepel a kínálatban, egy 1.9TTiD dupla turbófeltöltővel, 180 lóerős (132kW) teljesítménnyel és igen tekintélyes 400Nm-es nyomatékkal, valamint egy 150 lóerős (110kW) változat egy darab turbófeltöltővel. Mindkét változatban szériatartozék a gondozásmentes részecskeszűrő.

A Saab a piacon egyedüliként kínál vászontetős autót rugalmas üzemanyag-felhasználású erőforrással. Az új, 2 literes BioPower motorok ugyancsak egyedülállóak bizonyos tekintetben, hiszen egyszerre biztosítanak nagyobb teljesítményt és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást bioetanolos (E85) használatban. Ez a teljesítménynövekmény számokban kifejezve mindkét motor esetében 25 lóerő a benzin-üzemhez képest, a megnövelt teljesítmény így 200 (147kW), illetve 175 lóerő (129kW).

A Convertible „DynaCage” rendszere a hátsó ülések mögül kiemelkedő acélrudakkal védi az utasokat az autó felborulásakor, emellett részei a megerősített A oszlopok és küszöbök, valamint az automatikus öv-előfeszítők. A szériatartozékként beépített aktív fejtámlák pedig hatékonyan (SAHR) csökkentik az úgynevezett ostorcsapás-nyaksérülések kockázatát. Akárcsak a 9-3 Sport Sedan, a Convertible is maximális, ötcsillagos minősítést ért el az EuroNCAP töréstesztjén.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.