Csökkentik a szerelvények sebességét

Lassul a 3-as metró

A 3-as metró teljes vonalán 80-ról 60 kilométerre korlátozzák a szerelvények maximális sebességét a pálya állapota miatt keddtől, a metrószakszervezet szerint hónapokon belül el kellene kezdeni a felújítást.

2011.12.12 16:36MTI

A korlátozás bevezetéséről az Index hírportál számolt be. Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke hétfőn azt mondta, a menetrendeket a számítógépes szimulációk alapján az intézkedés nem fogja érinteni, ha a valóság mást mutat, új menetrendet kell készíteni.
   
Hangsúlyozta, hogy az észak-déli vonalon az aljzatbetont a befolyó talajvíz megrongálta, és a sínek lekötése elkorrodálódott. Ez az állapot javulni nem fog, sürgősen, hónapokon belül el kell kezdeni a rekonstrukciót - tette hozzá.
   
Elmondása szerint ez "be van tervezve" a BKV-nál, ennek keretében a pályát teljesen szétszerelnék, kivésnék és újrabetonoznák az aljzatot, leszigetelnék az alagutat, és új vágányokat építenének. Ezt csak szakaszonként tudnák elvégezni, és a munka több évig tarthat, akárcsak a 2-es vonalon.
   
Gulyás Attila szerint ha ez elmarad, egyre nagyobb sebességkorlátozásokat kell bevezetni a vonalon, végső esetben pedig leállíthatják a forgalmat. Mivel a 3-as metrót több szakaszban adták át, vannak kritikusabb, és jobb állapotban lévő szakaszok, az egyik legrosszabb állapotban a Nagyvárad tér környéke van, itt hónapokon belül neki kellene állni a munkának.
   
A Budapesti Metróért Egyesület honlapján azt írta: a legidősebb szakasz elmúlt már 40 éves, ez idő alatt nagyobb felújítás nem volt, szükségessé vált a teljes vonal szigetelése. Az alagút sok helyen beázik, kárt téve a biztosító berendezésben, a pályában, a gépészeti és elektromos rendszerben. A pálya a felszíni szakaszon néhol megsüllyedt, több helyen elengedtek a sínrögzítések.
   
A Budapest Közlekedési Központot és a BKV későbbre ígért tájékoztatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.