Új légzsákot fejlesztettek

Olyan, mintha egy alien tépné ki magát az autóból

Nem veszíthetjük el a fejünket a legextrémebb balesetben sem, ha van az új fejlesztésű légzsákból autónkban is.

2011.10.03 10:53ma.hu

A General Motors talált még helyet az autóban légzsáknak: az új fejlesztés az első ülések között robban ki, amennyiben a szenzor működésbe lépteti a légzsákot felfújó rendszert. Noha első ránézésre ijesztőnek tűnik, bizony életet menthet.

Forrás: GM

A front légzsákok ugyanis az esetek többségében kiválóan működnek: a leggyakoribb, szemből történő ütközések során védelmezik az autóban ülők életét, leginkább lágy szerveit és fontos testrészeit. Ám a balesetek 11 százalékában egy másik jármű, vagy éppen a ház fala a távolabbi oldalról „támad”, a csattanás során pedig a sofőr hamar átköltözik az anyós ülésre.

A GM által bemutatott új típusú légzsák 2013-tól terepjárókba kerül beépítésre, annak érdekében, hogy egy oldalirányú roncsolódás esetén a helyén tartsa az első ülésen ülőket. A „párna” révén ugyanis a fej a helyén marad, és nem akar elszakadni a biztonsági öv mechanizmusának köszönhetően az ülésbe szíjazott testtől, amikor erőhatás éri a járművet.

A gyártó három évig fejlesztette és tesztelte borulás esetén is – mely, noha nem történik túl gyakran, de annál valószínűbb, hogy halálos kimenetelű lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.