Innovatív, U-alakú motorháztető-légzsák

Kifejlesztették a motorháztető-légzsákot

Az új autók ma már zömében jól teljesítenek a törésteszteken. Felnőttutas-védelem és gyermekvédelem területén a legerősebbek, ám általában gyengélkednek a gyalogosvédelmet illetően.

2009.05.05 10:29autoblog.hu

Persze, egy magas orrú terepjáróval szemben a gyalogosnak kevés esélye van; azonban a laposabb személyautókkal való ütközést az egyre kifinomultabb passzív biztonsági megoldásoknak köszönhetően meg lehet úszni.

Most egy újabb ígéretes fejlesztés látott napvilágot: a Cranfield Egyetemen kifejlesztették az innovatív, U-alakú motorháztető-légzsákot, amely megakadályozza, hogy az elgázolt személy nekiütődjön a szélvédőnek vagy az A-oszlopnak, amely a kimutatások szerint a legtöbb halálesetet okozza.

A légzsák a motorháztető alól fújódik fel, egyúttal meg is emeli azt. A Fiat Stilóba épített próba-légzsák a tesztek tanúsága szerint 50 százalékkal mérsékeli a sérüléseket. A Cranfield Egyetem csapata bízik benne, hogy a motorháztető-légzsák öt éven belül gyártásba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.