Alternatív üzemanyag

Ez nem LPG! Megnyílik az első nyilvános CNG töltőállomás

Hamarosan Budapesten is megnyílik az első nyilvános CNG (Compressed Natural Gas - sűrített gáz) töltőállomás az alternatív földgáz és biogáz üzemű gépjárművek számára.

2011.09.05 07:00MTI

Győr és Szeged után Budapesten egy meg nem jelölt Mol kútnál üzemel majd a CNG töltőállomás a Főgáz beruházásában - közölte a Magyar Gázüzemű Közlekedési Klaszter Egyesület (MGKKE).

A CNG nem azonos az LPG néven használt autógázzal, amelynek elsődleges alapanyaga a kőolaj.

A CNG járművek a dízelüzemmel összehasonlítva ötödével, a benzinüzemhez képest pedig több mint harmadával kevesebb költséggel üzemelnek egy kilométerre vetítve. A győri kútnál például két éve 249,9 forintért lehet vásárolni kilónként a CNG-t, ami energiatartalom alapján számolva 166 forintos literenkénti benzinárnak felel meg az MGKKE közlése szerint.

Az országban az első biogázból táplált CNG kút Zalaegerszegen, a helyi szennyvíztisztító telepen működik, igaz, jelenleg még nem nyilvános kútként.

Az MGKKE szerint nő az igény a CNG motorral felszerelt járművekre, amelyek károsanyag kibocsátása messze elmarad a hagyományos járművekétől.

Az MGKEE az idén áprilisban alakult. Az akkori közlés szerint az egyesület céljai között szerepel, hogy 3-5 éven belül a CNG üzemű járművek és gáztöltők aránya elérje a járműpark, illetve a kutak számának egy százalékát. Ez 25-30 nyilvános gáztöltőállomást jelentene, amely ellátna mintegy 1.500 gázzal üzemelő autóbuszt, 1.100 nehéz teherjárművet és 10-15 ezer személygépkocsit. Ez a belföldi közlekedés energiafelhasználásának 2 százalékát jelentené.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.