Vigyázni kell vele

Az alternatív üzemanyag veszélyes is lehet

Az utóbbi két évben gyors ütemben épül ki Kárpátalján a benzinnél, dízelolajnál és propángáznál jóval olcsóbb metánt kínáló töltőállomások hálózata.

2008.06.10 09:30hirado.hu

Egyre több autós választja Kárpátalján a környezetbarátként hirdetett metánt mint alternatív üzemanyagot, amelyről kiderült, hogy nagyban felelős Ungvár levegőjének megnövekedett formaldehid-tartalmáért - írta a hétvégén a Kijevben me gjelenő Zerkalo Nyegyeli hetilap. 

Az újság szerint az utóbbi két évben gyors ütemben épül ki Kárpátalján a benzinnél, dízelolajnál és propángáznál jóval olcsóbb metánt kínáló töltőállomások hálózata. Az ukrajnai megyében mind több autós állíttatja át járművét - a reklámkampányban a környezetre ártalmatlannak nevezett - metánüzeműre, például csak Ungváron és környékén több mint kétezer metánmeghajtású autó közlekedik - olvasható a cikkben. 

Ezért is keltett nagy feltűnést a közelmúltban a Kárpátaljai Hidrometeorológiai Központnak az a bejelentése, hogy a rengeteg gépkocsi miatt amúgy is szennyezett légkörű Ungvár a levegő formaldehid-tartalmát tekintve egyike Ukrajna tíz legszennyezettebb városának. Az erősen rákkeltő anyag mennyisége a megyeszékhely levegőjében az egészségügyi határérték négyszerese - állt a jelentésben, amely azt is megállapította, hogy a metánüzemű gépkocsik nitrogén-oxidokból is jelentős mennyiséget juttatnak a levegőbe. 

A lap szerint a probléma orvoslásának első lépéseként a hatóságoknak vissza kellene állítaniuk a metánnal üzemelő berendezések tavaly megszüntetett kötelező környezetvédelmi ellenőrzését. A levegő formaldehid-szennyezésének csökkentése érdekében a metánüzemű autókat pedig megfelelő - igaz, egyelőre meglehetősen borsos árú - katalizátorokkal kellene felszerelni - javasolta a kijevi hetilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.