Árvíz

Bakondit nevezték ki helyreállítási megbízottnak

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli győrújfalui sajtótájékoztatóján elmondta, hogy árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót.

Nézze meg az áradás képeit >>> képgaléria

2013.06.12 08:26MTI
Fotó: MTI

Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel. Komárom-Esztergom megyében már nincs szükség védekezésre a gátakon, a fővárosban megkezdték a takarítást, csütörtök reggelre a Kisorosziba vezető út is szabaddá válhat. A Tolna megyei Bátánál szerdán várható a Duna tetőzése. Baranyába a belügyminiszter jelentős védelmi erőket csoportosított át.

Orbán Viktor győrújfalui sajtótájékoztatóján azt is elmondta: a kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra - mondta a kormányfő. Bakondi György kinevezése mellett értesítették az önkormányzatokat, hogy várják a helyreállítási igényeiket, a gátrendszer állapotának felmérése is megkezdődött, az árvíz utáni megerősítési tervek pedig szintén készülnek - sorolta.

"Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk" - fogalmazott Orbán Viktor, megjegyezve, hogy egy "csata" van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál.

A déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített" - folytatta -, a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. Hozzátette, a helikoptereket is a térségbe vezényelték.

Orbán Viktor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

Giró-Szász András azt közölte, hogy a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács jelentése szerint az összefogás számlaszámára és az adományvonalra eddig mintegy 260 millió forint érkezett.

Kedden Tökölön és Budapesten járt a miniszterelnök

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta: a kormány elkötelezett az árvízi károk helyreállítása iránt, az utólagos kifizetésekben nem lesz fennakadás.

Az Audi AG szerdán bejelentette: egymillió eurót adományoznak az árvíz német- és magyarországi károsultjainak. A vállalati adományt karitatív intézmények, az árvízkárosultak azonnali segélyezése keretében különböző projekteknek biztosítják. Emellett azt is tervezik, hogy a munkatársak között gyűjtést szerveznek a károsultak megsegítésére.

A Kürt Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. azt közölte, hogy a július 1-ig beérkezett, az árvízben elázott, megsérült számítógépek adathordozóinak adatmentését - kapacitásuk erejéig - térítésmentesen vállalják.

A Duna folyamatos apadásával Komárom-Esztergom megye gátjain védekezési munkálatokra már nincs szükség, néhány településen még figyelőszolgálat működik, valamint szivattyúznak - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Stolczenberger Klára elmondta: a védekezési helyszíneken lévő, más megyéből érkezett tűzoltók most pihennek, hogy a Duna alsóbb szakaszain részt tudjanak venni a védekezésben.

Táton megkezdték az ideiglenes védmű elbontását a 10-es út forgalmi rendjének visszaállítása érdekében. Az almásfüzitői vörösiszap-tározót továbbra is óránként ellenőrzi a Tatai Környezetvédelmi Zrt., de eltérést, szivárgást, egyéb elváltozást nem tapasztaltak.

A Dunán még hajózási tilalom van, és vannak lezárt útszakaszok is a megyében.

Hétfőn Báta, Dunaszekcső, Bár, Solt, Baja és a Gemenci erdő voltak soron

A Komárom-Esztergom megyei Dömösnél szerdára virradóra egy török férfi figyelmen kívül hagyta az árvíz miatt lezárt területet jelző táblát és autójával belehajtott a fél méteresnél mélyebb vízbe. A török férfi nem sérült meg, éjszakára a település polgármestere elszállásolta a községházán, és ellátták meleg étellel, itallal is.

Molnár Csaba, a Pest megyei Kisoroszi független polgármestere azt mondta: csütörtökön szabaddá válhat a Kisorosziba vezető egyetlen út, mivel a számítások szerint 720 centiméterre apadhat a Duna a településnél.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdai közleményében azt írta: szakmai véleményük szerint annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult Budapest árvízzel érintett részein továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek lezárása. A Margitszigeten az árvízi védekezésben hétfő éjjel óta csak hivatásosok vehetnek részt, de már most felhívták a figyelmet, hogy a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt akár fakidőlésekre is lehet számítani.

A Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatott: Budapesten megkezdődött az árvíz utáni takarítás, a homokzsákok elszállítása.

A Duna Fejér megyei szakaszán is jelentősebb apadást tapasztaltak. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője, Kiss Jenő elmondta, 60-70 centiméternyi apadás kell ahhoz, hogy a gátaknál a szivárgások megszűnjenek. Ennek eléréséhez még 24-36 óra szükséges.

Hangsúlyozta, hogy a következő órákban, napokban kell a legnagyobb figyelmet fordítani a gátak állapotára, mert az átázott töltések ilyenkor bírják legkevésbé a nyomást. Hozzátette: éjszaka két komolyabb szivárgás volt Adonynál, de rövid időn belül sikerült megszüntetni azokat.

A Tolna megyei Bátánál szerdára virradóra is folytatták a megelőző védekezést. Az előrejelzések szerint szerdán 775 centiméteren tetőzik a Duna Bátánál. Az 1700 lakosú településen két és fél kilométer hosszan építették ki a védművet, amely 30 centiméterrel magasabb a várható vízszintnél. A községben 90-100 házat veszélyeztet az ár, keddig több mint harmincan hagyták el ideiglenesen otthonukat.

Baranyában több helyen a gátak megerősítésére, magasítására volt szükség. Pintér Sándor belügyminiszter ehhez jelentős védelmi erőket csoportosított át a megyébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.