Árvíz

Megszűnt a legmagasabb fokú készültség Csehországban

A CEZ cseh áramszolgáltató elengedi a számlát az árvízkárosultaknak.

2013.06.11 16:43MTI
Fotó: MTI

Megszüntették a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültséget Csehországban. A központi árvízi bizottság annak alapján hozta meg döntését, hogy a cseh hidrometeorológiai intézet szerint a következő napokban újabb árvizektől és nagy esőzésektől nem kell tartani - közölte Tomás Chalupa környezetvédelmi miniszter a bizottság keddi ülése után Prágában.

"A Cseh Köztársaság ebben a pillanatban már maga mögött tudja a legrosszabbat" - jelentette ki Petr Necas miniszterelnök újságírók előtt. Hozzátette: a hatékonyabb ügyintézés érdekében az árvíz által sújtott régiókban a kormány továbbra is fenntartja a tíz napja kihirdetett szükségállapotot. Ugyancsak továbbra is tilos a hajózás az összes megáradt folyón. A miniszterelnök köszönetet mondott az önkormányzatoknak és az árvízbizottságoknak, valamint a lakosságnak, hogy közös erőfeszítéssel sikeresen megbirkóztak a természeti csapással.

A múlt heti csehországi árvíz országszerte mintegy 700 településen okozott károkat, s eddig 11 emberéletet követelt. Négy személyt eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

"A központi árvízi bizottság ugyanakkor azt javasolja a kormánynak és az önkormányzatoknak, hogy a még szükséges védelmi munkák mellett most már arra összpontosítsanak, hogy miként lehetne a jövőben tovább mérsékelni az esetleges árvízveszélyt és tökéletesíteni a védelmi rendszert" - fejtette ki Chalupa.

Az árvíz sújtotta területeken a víz visszavonulásától függően kezdődik meg a takarítás, a károk rendezése. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) jelentése szerint kedden délben még mintegy ötezer háztartás volt áram nélkül Közép- és Észak-Csehországban. Meghaladja a tízezret azon kitelepítettek száma, akik továbbra sem tudnak visszatérni otthonukba.

Prága központjában délután megkezdődött a mobilgátak leszerelése. A metró minden vonalon jár, de a közúti forgalom az elöntött utak lezárása miatt több helyen továbbra is nehézkes.

Elengedi az árvízkárosultak áramszámláját a cseh állam többségi tulajdonában álló CEZ áramszolgáltató - jelentette be a társaság kedden.

A CEZ, amely piaci tőkeértéke alapján a közép-kelet-európai térség legnagyobb vállalata, hétfő este jelentette be, hogy háromhavi számlát enged el azoknak az árvízkárosultaknak, akiknek a házát legalább 50 centiméteres víz árasztotta el.

Kedden azonban, a Petr Necas miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően Daniel Benes vezérigazgató már arról tájékoztatott, hogy a 10-50 centiméteres vízkárral szembesülő háztartások is egyhavi díjelengedésben részesülnek.

A CEZ vezérigazgatója jelezte, hogy az intézkedés 50-100 millió korona (585 millió - 1,17 milliárd forint) bevételkiesést okoz majd.

Csehországban június eleje óta van árvízi készültség, miután a jelentős esőzések hatására több folyó is megáradt. A hatóságok hétfőn tizenegy áldozatot tartottak számon, négy ember eltűnt.

Az áradások első hullámát követően, csütörtökön kiadott kormányzati becslések szerint 20 milliárd koronás kárt (mintegy 233 milliárd forint) okoztak az áradások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.