Árvíz

A gátak átáztak, a töltések lazák, a védvonalak átnedvesedtek

A Duna óránként körülbelül két centimétert apad, és remény szerint szerda délelőtt nyolc méter alá süllyed a vízszint. Ha ez megtörténik, akkor a Margitszigetet is sikerült megvédeni

2013.06.11 14:50MTI
Fotó: Ma.hu

A következő napokban sem csökkenhet a figyelem, hiszen a Duna áradása miatt a gátak átáztak, a töltések lazák, a megépített védvonalak átnedvesedtek - közölte Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a főváros védelmi bizottságának elnöke keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Hozzátette: mindenütt találkoztak Budapesten árvízi jelenségekkel, buzgárokkal, fakadó forrásokkal, ezeket folyamatosan kezelik. Úgy fogalmazott: "a hatalmas árhullámmal vívott ütközetet megnyertük, de a háborút még nem".

Jelezte azt is: sem a Római-parton, sem a Margitszigeten, sem a közép-budai részen nem volt különösebb probléma az elmúlt órákban.

A védelmi bizottság elnöke kitért arra is, hogy a dél-budai részen a Hosszúréti-patak mellett az ottani záportározó vize a hajnali órákban hirtelen csaknem 50 centiméterrel megemelkedett, ezt a Fővárosi Csatornázási Művek szakmai irányításával kezelni tudták, a vizet fokozatosan leengedték.

Szólt arról is, hogy a Duna óránként körülbelül két centimétert apad, és reményeik szerint szerda délelőtt nyolc méter alá süllyed a vízszint. Ha ez megtörténik, akkor a Margitszigetet is sikerült megvédeni - tette hozzá.

A kormánymegbízott kitért arra, hogy még tart az információgyűjtés a Duna vízgyűjtő területén elmúlt napokban lehullott csapadék mennyiségéről, s addig nyilvánvalóan nem bontják el a gátakat, amíg nem kapnak tiszta képet arról, mi várható a következő napokban, hetekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.