Összefoglaló

Árvíz: itt tartunk most

A déli szakaszon is elég magasak a gátak, kezdődik a kárfelmérés és a helyreállítás.

Nézzen képeket az évszázad áradásáról >>> képgaléria

2013.06.11 11:18MTI
KATT a képre! >>>

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján. A déli Duna-szakaszokon is mindenhol elég magasak már a gátak.

"Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a dunai árhullám szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság.

KATT a képre! >>>



A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó az Országos Vízügyi Főigazgatóság délelőtt 10 órakor mért adatai szerint.

Nagybajcsnál a reggel 7 órakor mért értékhez képest 16 centimétert, Komáromnál 11 centimétert, Esztergomnál pedig 8 centimétert apadt a folyó vízszintje. Budapesten 6 centimétert apadt a víz, itt jelenleg 853 centiméter a vízszint.

Apad a Duna Adonynál is, az elmúlt három órában 3 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 758 centiméter a vízállás. A tassi mérőállomáson 903 centiméter a vízszint, ami 2 centiméterrel kevesebb a reggelinél.

KATT a képre! >>>

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta tart a tetőzés, a vízszint változatlanul 721 centiméter. A paksi mérőállomáson 7 óra óta tetőzik a folyó, továbbra is 891 centimétert mérnek. Tovább nő a vízállás ugyanakkor Bajánál, ahol a reggeli 972 centiméterről 975 centiméterre emelkedett a víz.

A dunai árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség folyamatosan, három fázisban telepíti át erőit a déli országrészbe - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya kedd reggel az MTI-vel.

Az árvíz miatt jelentős korlátozások vannak érvényben a vasúti közlekedésben, míg a fővárosi útlezárások miatt dupla szerelvényeket közlekedtet a MÁV-Start az elővárosi, és a távolsági vonatok esetében.

A dunai árvíz miatt az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd reggeli tájékoztatása szerint Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg.

Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Komárom területén. A 2-es út váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi mellett és Sződliget területén van teljes útzár. A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között. A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között. A 12-es utat Nagymaroson és Verőcénél zárták le. A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható, az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

KATT a képre! >>>

Komáromnál az esti órákra visszatérhet medrébe a Duna - mondta a város polgármestere kedd reggel az MTI-nek.

Biztonsági okokból még nem térhet vissza a Szigetmonostorhoz tartozó horányi ingatlanába a vasárnap kiköltöztetett 162 ember - közölte Molnár Zsolt, a település polgármestere a község hivatalos honlapján. A kitelepítést azért rendelték el, mert Szentendre felől egy magas partot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület, Horány egyes utcái felé.

Továbbra is több útszakaszon korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát Budapesten a dunai árvíz miatt - közölte a fővárosi védelmi bizottság kedd reggel az MTI-vel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Váci úton megszűnt a sávlezárás.

Fejér megyében kedd reggel több mint kétszázan vesznek részt az árhullám elleni védekezésben - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

A Duna Baranya megyei szakaszán csütörtökre várható a tetőzés, rekordmagasságban - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Kasza Anett azt mondta, a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn mintegy 50 ezer homokzsákot használtak fel, a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke az MTI-vel azt közölte: Erdélyből a székelykeresztúri Villám önkéntes tűzoltó egyesület 8 tagja érkezett kedd hajnalban a gátakra. Ők péntekig fognak dolgozni Tahitótfalunál.

Kedden 6 órától 18 óráig a Terrorelhárítási Központ 200 emberrel segíti Baján a Petőfi szigeten az ideiglenes védvonal megemelését. A szigetközi Dunaszegen négy utcát öntött el a fakadóvíz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.