Apadás és áradás

Képek: visszaköltözés Északon, kitelepítés Délen, Budapest még veszélyben

A katasztrófavédelem a déli folyószakaszokra csoportosított át erőket. Már Paksnál is tetőzött a Duna, ettől északra folytatódott az apadás. A kormány kedden megkezdte az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről.

2013.06.11 21:19MTI
Gemenc, menekülés. Fotó: MTI, további képekért kattintson a fotóra!

A Duna északi szakaszán néhol már visszatérhettek otthonukba az árvíz miatt kitelepített emberek, míg a Tolna megyei Bátán kedden kellett kiköltöztetni a helyieket. Orbán Viktor kormányfő szerint még másfél-két nehéz nap van hátra az árvízi védekezésben. Kövér László, az Országgyűlés elnöke példamutatónak nevezte az árvízi védekezést, azt mondta, felemelő érzés volt látni, hogyan mozdult meg egyszerre az ország, soha ennyi lelkes önkéntes közös ügyért még nem dolgozott Magyarországon.

A katasztrófavédelem a déli folyószakaszokra csoportosított át erőket. Már Paksnál is tetőzött a Duna, ettől északra folytatódott az apadás. A kormány kedden megkezdte az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről. Orbán Viktor miniszterelnök tököli sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan szerdára virradó éjszaka lesz kijelenthető. A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza. Hende Csaba később Baján elmondta: a szerb fél megköszönte a magyar kormány által a Duna szerbiai szakaszának védelméhez felajánlott katonai segítséget, de tájékoztatásuk szerint egyelőre biztosítani tudják a gátak védelmét.

Baja, Fotó: MTI, további képekért kattintson a fotóra!

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az árvízi védekezésről a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta, "már rég nem láttunk ilyen jól szervezett akciót Magyarországon, mint amilyen az árvízi védekezés most". Bár van még hátra néhány nehéz nap, "de ami eddig történt, az példamutató" - fogalmazott.

Elmondta továbbá, hogy minden olyan jogszabály adott, amelynek alapján a kormány a védekezést irányíthatja, és nincs szükség pótlólagos források keresésére sem a munkálatokhoz. Soltész Miklós szociális államtitkár Dunaszekcsőn a Katolikus Karitász munkatársaival szendvicset osztott a védekezőknek, majd Mohácson tájékozódott az árvízi helyzetről. Hangsúlyozta: azzal, hogy Budapestet elhagyta az árhullám, a probléma még nem szűnt meg, a folyó alsóbb - Fejér, Bács, Tolna és Baranya megyei - szakaszain zajló munkálatok is kiemelt figyelmet, támogatást kapnak. Elmondta: a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül kedd délutánig mintegy 246 millió forint gyűlt össze a védekezés és a károsultak támogatására.

Győrújfaluban és Horányban az árvíz miatt korábban kitelepített lakók kedden visszatérhettek otthonukba. A Tolna megyei Bátán viszont ki kellett költözniük a veszélyeztetett házak lakóinak. Az 1700 lakosú községben, ahol szerdán várható a dunai árhullám tetőzése, 90-100 lakóház van veszélyben. Bács-Kiskun megyében, Baján az árvízvédelmi munkálatokat segítő civileknek, önkénteseknek kedd délben el kellett hagyniuk a Petőfi-szigetet. A dunai árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség folyamatosan, három fázisban telepíti át erőit a déli országrészbe.

Az országos rendőrfőkapitány utasítására a Készenléti Rendőrség állományából 240 rendőrt vezényeltek a déli megyékbe, hogy segítsék az árvízi védekezést. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerint az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán lévő védekezés továbbra is kiemelt feladat. A vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat. Kiemelték: az apadás ütemét jelentősen lelassíthatja a Duna külföldi vízgyűjtő területén lehullott sok csapadék. Békéscsaba több mint hatmillió forintot ajánl fel az árvízkárosultak megsegítésére.

Visegrád polgármestere, Félegyházi András (független) elmondta, hogy rengeteg munkával és példás összefogással sikerült megóvni a várost. A településen egyelőre fenntartják a harmadfokú készültséget, de a biztonsági tartalékként felhalmozott homokzsákokat már elkezdték bontani.

Budapest, Római-part, Fotó: MTI, további képekért kattintson a fotóra!

Szentendre polgármestere, Dietz Ferenc (Fidesz) azt mondta, bevált a városban a mobil árvízvédelmi fal, amely már negyedik napja tartja a megáradt Duna hatalmas víztömegét. Tarlós István főpolgármester az MTI-nek elmondta, a szentendrei és a külföldi tapasztalatokat figyelembe véve bizonyos, hogy meg kell építeni a mobil árvízi védművet a Római-parton.

A főpolgármester a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: kedd este a Fővárosi Közterület-fenntartó megkezdi a homokzsákok eltávolítását és a takarítást a Batthyány téren, s szerdán üzemkezdettől ismét megáll ott a metró. Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a fővárosi védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: a következő napokban sem csökkenhet a figyelem, hiszen a gátak átáztak. Mindenütt találkoztak Budapesten árvízi jelenségekkel, buzgárokkal, fakadó forrásokkal, ezeket folyamatosan kezelik.

A kormánymegbízott elmondta, hogy a Duna vízgyűjtő területén az elmúlt napokban lehullott csapadék mennyiségétől is függ, mikor bontják el a gátakat. Láng István, az OMIT vezetője azt mondta: Budapesten szerda reggelre várhatóan harmadfokú szintre mérséklik az árvízvédelmi készültséget, vasárnapra pedig minden bizonnyal elhagyja a Duna vize az alsó rakpartot is a fővárosban.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány közölte, nem emelkedett a bűncselekmények száma eddig az árvíz miatt; az árvízvédelmi munkálatok helyszínein nem követtek el több bűncselekményt, mint más területeken. Az Országos Meteorológiai Szolgálat árvízi előrejelzése szerint záporok továbbra is lehetnek a Duna magyarországi szakaszán, de már csak kisebb valószínűséggel alakulhatnak ki zivatarok szerdán. Szerdára Békés és Csongrád megyére a várható felhőszakadás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.