Árvíz

Tizenegyre nőtt a csehországi áldozatok száma

"Tizenegyre nőtt az idei csehországi árvíz áldozatainak száma. Négy személyt továbbra is eltűntként tartanak számon."

2013.06.10 15:26MTI
Fotó: MTI

Egy szlovák állampolgárságú ötvenéves férfi vasárnap késő este esett az Otava folyócska vizébe Dél-Csehországban, de holttestét csak hétfőn, a délelőtti órákban fedezték fel - közölte Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány a központi válságstáb hétfői ülése után Prágában. 

"Ez is egyike a különféle hasonlóan szerencsétlen ügyeknek" - mondta a rendőrfőkapitány. Kifejtette, hogy a férfi barátaival táborozott a folyó mellett, s valószínűleg ittas állapotban éjfél előtt a vízbe esett, majd megfulladt.
 
"A rendőrség jelenleg 16 bűncselekményt vizsgál az árvízzel kapcsolatban. Az elöntött területeken 1529 rendőr és 135 katonai rendőr vigyáz az elhagyott ingatlanok biztonságára" - közölte.

A cseh sajtó szerint lopásokról, betörésekről van szó. A legsúlyosabb esett Prága déli külvárosában történt, ahol ismeretlen tettesek több mint egymillió korona értékű holmit vittek el egy elhagyott családi villából. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a korábbi hírekkel ellentétben továbbra is sok, 118 útszakasz van lezárva országszerte. 

A központi válságstáb megerősítette korábbi utasítását, miszerint a gátakat még mindenütt őrizni kell, mert a vasárnapi esőzésekhez hasonló újabb kiadós záporokra, zivatarokra lehet számítani. Hétfőre virradóra Közép- és Észak-Csehországban több tucatnyi településen több száz házat, ingatlant, pincét és kertet öntöttek el a kiadós esőzések következtében megáradt kisebb folyók és patakok.
 
Általában azonban megállapítható, hogy az árvízhelyzet országos szinten folyamatosan javul, a nagy folyók, a Moldva és az Elba vízszintje folyamatosan apad. Prágában harmadfokúról másodfokúra mérsékelték az árvízkészültséget, s a turisták előtt újra megnyitották az árvíz miatt lezárt Károly hidat. 

Mindezek ellenére Észak-Csehországban továbbra is mintegy 4000 háztartás van áram, másfélezer pedig gáz nélkül. A helyzet javulásával párhuzamosan mindenütt kezdődik a takarítás, a kárfelmérés és az újjáépítés, ami nyilvánvalóan több hétig, hónapig is eltarthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.