Árvíz

Még hét homokzsáktöltő telepet alakítanak ki Budapesttől délre

Az árhullám jelenleg Adony térségétől délre jár. Az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán továbbra is tart a kiemelt védekezés, a vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat.

2013.06.10 13:34MTI
Fotó: Ma.hu

A Budapesttől délre eső térségbe vízügyi szakembereket csoportosítanak át, és a védelmi szakaszok súlypontjainál további hét homokzsáktöltő telepet alakítanak ki - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a hétfő déli összesítésében.

Az árhullám jelenleg Adony térségétől délre jár. Az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán továbbra is tart a kiemelt védekezés, a vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat.

Mostanáig a Budapesttől északra lévő térségben 20 helyszínen alakítottak ki központi homokzsáktöltő telepeket, hogy azonnal teljesíteni tudják az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igényeket. Ezeken felül újabb hét ilyen telep mielőbbi üzembe helyezéséről döntöttek.

Emellett a védekezést vezető OMIT az eddig a felső szakaszon szolgálatot teljesítő szakembereit szükség szerint - a megfelelő pihenőidők figyelembe vételével - a Budapesttől délre eső szakaszokra irányítja át. A védekezés műszaki irányításában az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak az árvízben közvetlenül nem érintett területi igazgatóságainak vezető szakemberei is részt vesznek. Összesen több mint ezer szakembert csoportosítottak át.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védműveket a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében.

A védelem súlypontja jelenleg a Duna Budapest-Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a veszélyeztetett települések védelme a legfontosabb feladat. Kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból - olvasható az OMIT közleményében.

Magyarországon jelenleg több mint 807 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli védekezés mintegy 191 kilométeren: a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna és a Mosoni-Duna mentén, továbbá Komárom-Esztergom megye és Pest megyében Budapesttől északra. Harmadfokú a védekezés több mint 176 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán, a jobb parton Adonyig, a bal parton Soltig, emellett a Rába győr-árpási, győr-koroncói szakaszán, a Marcal győr-koroncói, valamint a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.