Árvíz

Apad a Moldva és az Elba, de esik az eső - áradnak a kisebb patakok

Továbbra is magas, és veszélyes az Elba vízszintje Melníkben, Ústí nad Labemben és Decínben. A további két veszélyes hely a Moldva dél-csehországi szakaszán van.

2013.06.09 13:42MTI

Lassan apad a Moldva és az Elba Csehországban, de a heves esőzések következtében több kisebb folyó, patak megáradt és medréből kilépve helyi árvizeket okozott.

Az országos árvízvédelmi hatóság vasárnap déli helyzetjelentése szerint a Moldván és az Elbán már csak öt helyen van harmadfokú, tehát a legszigorúbb árvízkészültség. Továbbra is magas, és veszélyes az Elba vízszintje Melníkben, Ústí nad Labemben és Decínben. A további két veszélyes hely a Moldva dél-csehországi szakaszán van.

Az országszerte érezhető közlekedési gondok péntektől vasárnapig alig enyhültek. Dél-, Közép- és Észak-Csehországban vasárnap 89 közúti és négy vasúti szakasz volt még lezárva. Prágában szombat este leállították a közlekedést egy metróvonalon, mert az egyik állomáson vízszivárgást észleltek. A prágai közlekedési vállalat szerint a forgalmat vasárnap délután indítják újra.

A szombat délutáni és esti esőzések után gyorsan emelkedik a kisebb folyók és patakok vízszintje, több helyen lakó- és mezőgazdasági területek kerültek víz alá.

Prágától nyugatra, Kladnó környékén egy helyi patak három faluban több mint kéttucatnyi házat öntött el. Hasonló jelentések érkeztek Cesky Krumlov és Liberec környékéről is. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap este és hétfőn további kiadós esőkre kell számítani. A hatóságok ezért már pénteken felszólították a helyi önkormányzatokat, hogy legyenek éberek, és a gátakat néhány napig még ne bontsák le.

Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke a közszolgálati hírtelevízióban bejelentette, hogy mintegy 60 ezer hektár termőföld került az utóbbi napokban víz alá, s az agrárszektor kára az első becslések szerint egymilliárd korona körül lehet.

Petr Necas miniszterelnök egy vasárnapi vitaműsorban azt mondta, hogy hivatalos adatok szerint a természeti csapásnak eddig tíz halálos áldozata van Csehországban, négy embert pedig eltűntként keresnek a hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.