Árvíz

Budakalásztól Dunaalmásig: megcsúszott nyúlgát, szivárgó patak, vízátfolyás

A budakalászi védművek 950, illetve 1050 centiméter magasak, s 6-7 kilométer hosszan húzódnak.

2013.06.09 12:17MTI
Fotó: MTI

Két helyen is megcsúszott a nyúlgát vasárnapra virradóra Budakalásznál, ezért az árvízvédelem kénytelenek volt beavatkozni.

A Barát-pataknál egy kétméteres szakaszon, míg a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központnál (a település mélyen fekvő részén) jelentősebb mértékben megcsúszott a nyúlgát. Több száz homokzsákkal kijavították, megerősítették a gátakat, s még sűrűbben járőröznek, hogy időben észleljék az esetleges szivárgásokat, csúszásokat - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint éjszakáig még 5-10 centiméternyit emelkedhet a Duna vízszintje Budakalásznál, ahol most 890 centimétert mérnek.

A budakalászi védművek 950, illetve 1050 centiméter magasak, s 6-7 kilométer hosszan húzódnak. Mivel a jelenlegi 890 centiméteres vízoszlop 5-10 centiméterrel nőhet éjszakáig, bíznak abban, hogy a város nem kerül veszélybe - közölte a polgármester.

Az Aranyhegyi-patak töltése folyamatosan szivárog, ezért itt erősítik és magasítják a gátat a katonák - írta Budapest főpolgármestere az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Tarlós István azt is közölte, hogy a Római-parton és a Margitszigeten még fokozottabb figyelem kíséri a tetőzés körüli időszakot, annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megakadályozzák a víz betörését.

A főpolgármester hozzátette, Budapesten jelenleg az árvízi jelenségek kezelése zajlik. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei folyamatosan figyelik a buzgárokat, a fakadóvizeket és a szivárgásokat, szükség szerint a készenléti csoportok azonnal indulnak és homokzsákokból ellennyomó medencéket építenek, és ha kell, mobil szivattyúk telepítésével átemelik a vizet. Eddig 58 szivattyút kellett telepíteni - áll a közleményben.

Alámosta a víz az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét, és 10-15 centiméter vastagságban elöntötte a mellette futó 10-es főutat - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője vasárnap az MTI-t.

Stolczenberger Klára közölte, hogy a víz a 10-es út melletti szántóföldre folyik, így emberéletet és lakóházakat nem veszélyeztet.

Százötven embert azonnal a helyszínre irányítottak és megkezdték a védekezést. A vasutat és a közutat korábban lezárták a forgalom elől.

A Magyar Honvédség a Facebookon azt írta, négy PTSZ-M lánctalpast, két szállítóhelikoptert és 95 katonát lokalizációs töltések megerősítésére vezényeltek az Almásfüzitő és Dunaalmás közötti területre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.