Árvíz

Baranyában végeztek a védekezés előkészületeivel

A Duna tetőzését Mohácsnál csütörtökre, 950 centiméterre, Dunaszekcsőnél 960 centiméterre várják, a vízmagasság azonban ennél 25 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is lehet.

2013.06.09 11:31MTI
Fotó: MTI

Baranya megyében befejeződtek a dunai árvízi védekezés előkészületei - tájékoztatott Sárkány Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője.

Az ideiglenes védművek elkészültek, azoknál a következő napokban figyelőszolgálat tart ellenőrzést. Baranyában az árvíz szempontjából kritikus pontnak számít Mohács, Újmohács, Sárhát, Dunaszekcső, Kölked, Bár és Homorúd.

A Duna jobb partján, Mohácsnál vasárnap reggel másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, mert a folyó vízállása egy nap alatt 45 centiméterrel emelkedett, s a vízmérce 855 centimétert mutat.

Újmohácson kilenc embernek kellett elhagynia úgynevezett lábon álló ártéri nyaralóját, közülük egynek az önkormányzat lakást biztosított.

Vasárnap 35 tűzoltó érkezik Veszprém, Zala, Békés és Csongrád megyéből Baranyába, hogy segítsen a védekezésben. Önkéntesekből sincs hiány, a munkálatokra a megyében több mint 400-an jelentkeztek. Önkéntesként az Emberi Erőforrások Minisztériumának alkalmazottjai is jelezték részvételüket, és adományt ajánlottak fel a védekezőknek, ezt vasárnap délután adják át Dunaszekcsőn.

Utóbbi településen a megyei katasztrófavédelem kihelyezett sajtókommunikációs pontot hozott létre, ott az árvíz ideje alatt a az újságírók és a lakosság is tájékozódhat a kialakult helyzetről.

Hargitai János, a megyei védelmi bizottság elnöke korábban arról tájékoztatott, hogy a Duna tetőzését Mohácsnál csütörtökre, 950 centiméterre, Dunaszekcsőnél 960 centiméterre várják, a vízmagasság azonban ennél 25 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is lehet. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter.

A dunaszekcsői komp szombaton leállt, a mohácsi a tervek szerint vasárnap estig jár, azt követően kishajóval szállítják az utasokat Mohács és a szigeti városrész között.

Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere az MTI-hez korábban eljuttatott közleményében azt írta, hogy a várost nem fenyegeti az elöntés veszélye, akkor sem, ha a Duna vízállása némileg meghaladja a 984 centiméteres rekordot. A töltések és a támfalak ennél 1-1,3 méterrel magasabb vízszintnél is megfelelő védelmet nyújtanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.