Árvíz

Rajkánál, Nagybajcsnál jócskán apad, Esztergom alatt most tetőzik

Az előrejelzések szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közeli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

2013.06.09 12:52MTI
Fotó: MTI

Rajkánál 160, Nagybajcsnál 40 centimétert apadt a tetőzés óta a Duna; előbbi településnél 646, utóbbinál 867 centiméteres a vízállás.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság vasárnapi közleménye szerint Dunaremeténél a tetőző vízállás 722 centis - az eddigi csúcsot két centiméterrel meghaladó - volt, de itt is érzékelhető a Komárom felett tapasztalható apadás. Esztergomnál tetőzik a folyó.

Az apadás üteme lassú, és erre kell számítani továbbra is. A bősi tározó üzemelése az apadó ágat befolyásolhatja.

Győr térségében a vízszintet továbbra is a Mosoni-Duna torkolatának környékén jelenleg apadó Duna alakítja. A Rábán Győrnél szombat délután mért legmagasabb vízállás 838 centiméteres volt, ez harminc centiméterrel haladja meg az eddigi csúcsot.

A rendkívüli dunai árhullám tetőzése Esztergom alatt jár - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap délben az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzések szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közeli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

A közlemény szerint a Budapest feletti térségben 20 helyszínen alakított ki központi homokzsáktöltő-telepeket, ahol rendelkezésre áll az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igények azonnali kielégítésére szolgáló tartalék.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségét.

Az OMIT azt írta: a védelem súlypontja a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat, de kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével, és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból.

A tájékoztatás szerint jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében, és Pest megye Budapest feletti területén, a Duna menti védvonalakon.

Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.