A társas vállalkozások adóterhelése alig változik

Utolsó simításokra vár a megszűnő különadó

Maradt még feladata 2010-re az adóhivatalnak a megszűnő 4%-os társasági különadóval kapcsolatban, a negyedévente esedékes adóelőlegek ugyanis még az idei adóbevallás alapján megjelentek a vállalkozások adószámláján.

2009.11.24 10:18Világgazdaság

Vélhetően jövő év elején az APEH saját hatáskörben, egy állásfoglalással vagy egy hivatalos közleménnyel szünteti meg a vállalkozások 2010 negyedéveire kiírt különadó-előleg fizetési kötelezettségeit - nyilatkozta a lapnak Nagy Szilvia a PwC szakértője.

A különadó-előleget az adónem 2006-os bevezetését követően, az előző évi társasági adóbevallások alapján negyedéves részletekben kellett a negyedévet követő hónap (vagyis április, július, október) 20-áig megfizetni az adóhivatalnak. Ezenkívül december 20-ig utalni kell(ett) a negyedik negyedéves részletet, és eddig az időpontig esedékes az egész éves adó várható éves kötelezettségre történő kiegészítése is. A megszűnő 4%-os különadó ellenére a társas vállalkozások adóterhelése az Állami Számvevőszék kalkulációi alapján alig változnak.

Ez annak köszönhető, hogy az idén még 16%-os társasági adókulcs 2010-től 19%-ra emelkedik, és az adóalap is szélesedni fog, például nem lesz lehetőség a társasági adó alapjából a megfizetett helyi iparűzési adó levonására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.