Idén még megmaradna a magánszemélyek különadója

Idén 25 százalékra nő az áfa, de létrejön egy kedvezményes kulcs is

Idén 25 százalékra nőne az áfa felső kulcsa, de belépne egy 18 százalékos, kedvezményes, átmeneti kulcs - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök a kormányülést követő vasárnapi sajtótájékoztatóján.

2009.04.19 15:04MTI

A kormány tervei szerint az idén az áfa-kulcs 25 százalékra nő, de létrejön egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs, amelybe a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna. A jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne. Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig, illetve a személyi jövedelemadó alsó kulcsának sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki.

A kormány által tervezett megszorítások a februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forintot tesznek ki. A magyar gazdaság visszaesése a vártnál magasabb 5,5 - 6 százalékos lehet.

Idén még megmaradna a magánszemélyek különadója

Magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány - derül ki az MTI birtokába került, a kormány által vasárnap elfogadott válságkezelő csomagból. Jövőre 5 százalékponttal csökkenne munkáltatói járulék - a teljes jövedelemre. Megszűnne a tételes eho, illetve megtörténne "összbruttósítás": az adóalapot a bruttó bér plusz járulékok tennék ki.

Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó sávhatár pedig 4-5 millió forint lenne. Jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba. 2010-ben vezetnék be az általános értékalapú ingatlandót.

Bajnai: a táppénz 10 százalékkal csökkenne

A táppénz 10 százalékponttal csökkenne, azaz a mai 70 százalékról 60 százalékra - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök a kormány vasárnapi ülése után a válságkezelő program elemeit ismertetve. A kormányfő közölte: a családi pótlék összegét 2 évre rögzítik, a jogosultsági korhatárt 23-ról 20 évre csökkentik. A gyes és a gyed időtartamát maximálnák, de ez a program akkor indulna, amikor párhuzamosan elkezdődik az óvoda-bölcsőde program is - mondta el Bajnai Gordon.

Idén július 1-től felfüggesztik az állami lakástámogatásokat, de ez az újonnan felvett hitelekre, támogatottakra vonatkozik - derült ki a kormányfő szavaiból. A következő két évben csökkentik, majd fokozatosan kivezetik a gáz- és távhőár-kompenzációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.