Változások az EVA-törvényben

Elképzelések szerint 2009-től az EVA nem váltja ki a cégautó adót

2009-től várhatóan több ponton változik az EVA törvény. Egyik legfontosabbb eleme, hogy a törvényjavaslat szigorítja az EVA-alany nyilvántartási kötelezettségét azzal, hogy előírja az eva-alany beszerzéseihez kapcsolódó számlák megőrzését is.

2008.11.03 06:29ma.hu

Az intézkedés bevezetése a gazdaság kifehérítését szolgálja. Ha jogszabály számlatartási kötelezettséget ír elő, e kötelezettség megsértése esetén az adóhatóság a vevő illetve a szolgáltatás igénybevevője terhére az áru valamint az igénybevett szolgáltatás forgalmi értékének 20%-áig terjedő összegű mulasztási bírságot szabhat ki.

Másik fontos változtatási javaslat, hogy a magánszemély által szerzett jövedelemre tekintettel az egyéni vállalkozó, illetve a kifizető által megfizetett, személyi jövedelemadónak minősülő cégautó adót eddig az EVA magában foglalta, ezért a törvény úgy rendelkezett, hogy az EVA-s egyéni vállalkozót és kifizető adóalanyt nem terheli külön cégautó adó-fizetési kötelezettség.

A Javaslatban vagyonadóként megfogalmazott cégautó adót az EVA már nem foglalja magába, így az külön kötelezettségként jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.