Mi lesz a cégautók adóztatásával?

A szocialisták újragondolnák a cégautók adóztatását

A Pénzügyminisztérium javaslatához képest egyszerűbb megoldáson gondolkozik az MSZP a cégautók megadóztatásának módjáról - nyilatkozta Kékesi Tibor, a parlament költségvetési bizottságának szocialista tagja szerdán az MTI-nek.

2008.09.25 08:57MTI

A szaktárca javaslata szerint a cégautók adóztatási szabálya a következő lenne: az adó mértéke a gépkocsi bekerülési árának hét százaléka, amelyből levonható a súlyadó értéke, és az értékcsökkenés első két évben tíz-tíz, a további években öt százalékos mértékben.

Ugyanakkor minden további nyilvántartási kötelezettség - például a útvonal-nyilvántartás - megszűnik. Kékesi Tibor elmondta: az MSZP költségvetési munkacsoportjában felvetődött, hogy az adó mértéke ne százalékos, hanem egyösszegű, tételesen meghatározott legyen.

A gépjárművek értéke alapján két vagy három kategóriát határoznának meg és a lehető legegyszerűbben fogalmaznák meg az új szabályt. A szocialista képviselő kitért arra, hogy egyelőre nem tudni, az esetleges új szabállyal is a Pénzügyminisztérium által tervezett 10 milliárd forintos bevétel folyna-e be a büdzsébe.

A szocialista frakció jövő hétfőn tárgyal a kormány 2008. évi adócsomagjáról. Kékesi Tibor tájékoztatása szerint a képviselőcsoportnak el kell döntenie, hogy az adóamnesztiával, illetve az örökösödési illetékkel érdemben kíván-e foglalkozni az MSZP, e két ügy ugyanis nem szerepel a szaktárca adócsomagjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.