Az adót negyedévente kell teljesíteni az APEH felé

Módosításokkal ismét benyújtotta a kormány a cégautóadó-tervezetet

A cégautóadó a jelenlegi személyi jövedelemadó-törvényben szabályozott cégautóadót új elvi alapokon újítja meg. Ennek megfelelően szélesebb adóbázison nyugvó, alacsonyabb terhelést biztosító közteherré válik.

2008.10.30 06:24ma.hu

A Javaslat szerinti cégautóadó – mint vagyoni típusú adó – abból eredeztethető, hogy egyfelől a személygépkocsi vagyoni értéket képvisel, másfelől a nem kizárólag magánhasználatú – különösen a nem magánszemély tulajdonában álló – személygépkocsi azon túlmenően, hogy a kizárólag magánhasználatú személygépkocsikhoz képest fokozottabban igénybe veszi a közpénzből fenntartott közúthálózatot, valamint jövedelemszerzési célt is szolgál.

Az adótárgyi kör teljes körűen felöleli a nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsikat, továbbá – az esetleges visszaélések és az „adóoptimalizálás” elkerülése érdekében – a magánszemélyek azon személygépkocsiját, amellyel kapcsolatban költséget számoltak el, ide nem értve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit.

A Javaslat szerint az adó alanya – a vagyoni típusú adókhoz hasonlóan – főszabály szerint a személygépkocsi hatósági nyilvántartás (a magyarországi bejegyzésű járművekről vezetett járműnyilvántartás) szerinti tulajdonosa, pénzügyi lízingbe vett személygépkocsi esetén a lízingbe vevő. Ha a magyar járművekről vezetett járműnyilvántartásban nem szerepel a személygépkocsi (külföldi rendszámú személygépkocsi), de azután belföldön költséget számolt el a használója, akkor az adó alanya a személygépkocsi használója.

Az adót csak azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyben a Javaslat szerinti adókötelezettség fennáll. Az adókötelezettség a nem magánszemély tulajdonában álló, a hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsi után a tulajdonszerzést követő hónap első napjával kezdődik, s a tulajdonos tulajdonából való kikerülés hónapjának utolsó napjáig tart. A magánszemély tulajdonos adókötelezettsége – főszabály szerint – azon hónap első napjáról kezdődik, melyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számolt el.

Ha a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után nem a tulajdonos számol el költséget, hanem a gépjárművet ellenérték fejében nem magánszemélynek adja használatba, akkor a jármű átengedését követő hónap első napjától áll fenn az adókötelezettség. Ha a magánszemély személygépkocsijával kapcsolatban nem a tulajdonos számol el költséget, akkor erről a használó a tulajdonost írásban 8 napon belül értesíteni köteles.

Ebben az esetben az adókötelezettség annak a hónapnak az első napjával keletkezik, melyet megelőző hónapban a költséget a használó elszámolta. Ha a használó értesítési kötelezettségét elmulasztotta, akkor az adó megfizetésének kötelezettsége őt, és nem a gépkocsi tulajdonosát terheli.

A Javaslat az adó mértékét a személygépkocsi hajtómotorjának hengerűrtartalma alapján differenciált, havi tételes összegben állapítja meg.
Az adó mértéke havonta:
a) 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén 7000 Ft,

b) az a) pont alá nem tartozó személygépkocsi esetén 15 000 Ft. Az új cégautóadó – átvéve a korábbi szabályozás egyes mentességeit – különös méltánylást érdemlő helyzetben mentességet biztosít például a megkülönböztető jelzést használó személygépkocsikra vagy a háziorvosi ellátáshoz szükséges személygépkocsira.

A Javaslat a kétszeres adóztatás kizárása érdekében lehetővé teszi az adóalany által megfizetett gépjárműadó levonását a cégautóadóból, méghozzá negyedéven belül azon hónapokban, amikor a cégautó adó és a gépjárműadó utáni kötelezettség egyaránt fenn állt. Az adót önadózással kell teljesíteni az állami adóhatósághoz, azaz negyedévente – a negyedévet követő év 20-áig – az adót bevallani, s megfizetni. Az adót csak azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyekben a tulajdonost (használót) adókötelezettség terhelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.