Interjú

Szabad a CSOK? Július 1-jét követően megváltoznak a szabályok!

A jogszabályváltozás dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni annak érdekében, hogy minél többen élhessenek a kiváló ingyenes családtámogatási formával.

2015.06.12 08:52ma.hu

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), mint vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető már régóta. Sajnos sokan nem éltek az elmúlt években evvel a kitűnő támogatási lehetőséggel. A kérelmezési szabályok 2015. július 1-jét követően jelentősen megváltoznak. A jogszabályváltozás dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni annak érdekében, hogy minél többen élhessenek a kiváló ingyenes családtámogatási formával.

Ónodi Viktória

ma.hu: Milyen célokra igényelhető ez az ingyenes támogatás?

Ónodi Viktória: A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), mint vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető. A 2015. július 1-jét követően benyújtott kérelmek esetén az alábbi célokra: 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező és legalább "B" tervezett energetikai minősítésű új, összkomfortos lakás építéséhez, használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal és legalább "B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához, amennyiben építés esetén az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az általános forgalmi adó és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

ma.hu: Csak új lakás vásárlásánál tudom használni ezt a lehetőséget?

Ónodi Viktória: Nem. A legfeljebb 350 ezer Ft/m2 vételárú - a lakás nettó alapterülete alapján számított -, legalább komfortos, használt lakás vásárlásához. Vételár nem haladhatja meg a területileg meghatározott vételár maximumot, melyek a következők: Közép-Magyarország területi egysége (Budapest és Pest megye) esetén Budapesten a 35 millió Ft-ot, városokban a 28 millió Ft-ot, egyéb településeken a 23 millió Ft-ot. Dunántúl területi egysége (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Tolna, Somogy megye) esetén megyeszékhelyeken a 28 millió Ft-ot, városokban a 23 millió Ft-ot, egyéb településeken a 18 millió Ft-ot. Az Alföld és Észak területi egysége (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász- Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye) esetén megyeszékhelyeken a 25 millió Ft-ot, városokban a 19 millió Ft-ot, egyéb településeken a 16 millió Ft-ot.

ma.hu: Meglévő, az igénylő tulajdonában álló lakásról miként rendelkezik a jogszabály?

Ónodi Viktória: Igen, tartalmaz egyértelmű lehetőséget: a legalább komfortos, (vagy a bővítéssel azzá váló) használt lakás kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéséhez lehet igényelni ingyenes támogatást. A kedvezmény szempontjából bővítés, az OTÉK fogalom-meghatározásának keretein belül − ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is − a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. Nem minősül bővítésnek a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása. (Pld: A terasz, gépjárműtároló beépítése, lakószobává alakítása, többlakásos épület esetében a szomszédos lakásból egy szobának a meglévő lakáshoz csatolása)

ma.hu: Kik igényelhetik az ingyenes támogatást?

Ónodi Viktória: életkori megkötéstől függetlenül a természetes személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően magzat vagy ikermagzat után. Illetve a 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett családok otthonteremtési kedvezménye). A családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is igényelheti a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből (2015. július 1-jét követően kötött) eredő tartozás törlesztésére, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában, érvényes összegben és feltételek szerint. A később született gyermek utáni kedvezmény összege gyermekenként 400 ezer Ft.

ma.hu: Mindig fontos kérdés ilyen esetekben, hogy ki minősül gyermeknek?

Ónodi Viktória: a magzat vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, valamint az igénylő eltartottja, aki még nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy 16. életévét betöltötte, de legalább egy éve megváltozott munkaképességű személy. A családok otthonteremtési kedvezményét egy gyermek után csak egyszer lehet igénybe venni.

Ónodi Viktória

ma.hu: Mit jelent az a fogalom,hogy megelőlegezett családok otthonteremtési kedvezménye?

Ónodi Viktória: A megelőlegezett családok otthonteremtési kedvezményét igényelhetik a fiatal házaspárok - házastársak közül kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában egyik fél sem töltötte be a 40. életévét - legfeljebb két gyermek megszületésének vállalásával. A támogatás összege megegyezik a családok otthonteremtési kedvezményével. A megelőlegezett kedvezmény új, összkomfortos lakás építéséhez és vásárlásához, használt lakás vásárlásához, továbbá meglévő legalább komfortos lakás bővítéséhez is igénybe vehető.
A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év. A vállalás teljesítésére rendelkezésre álló időtartam építési munkálatok esetén a használatbavételi engedély vagy engedély kiadásának vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától kezdődik, lakás vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kezdődik. Abban az esetben, ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni és a gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatát a hitelintézet részére a gyermekvállalás teljesítésre vonatkozó határidő (4 év vagy 8 év) lejárta előtt bemutatja, a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő két évvel meghosszabbodik.

ma.hu: Ki szerezhet tulajdont a kedvezménnyel érintett lakásban?

Ónodi Viktória: A családok otthonteremtési kedvezményével érintett lakásban (épített, bővített és vásárolt) az igénylőnek vagy a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.

ma.hu: Mitől függ a kedvezmény mértéke?

Ónodi Viktória: Az igénybe vehető családok otthonteremtési kedvezményének összege a meglévő, a terhesség 24. hetét betöltött magzat vagy ikermagzat és a vállalt gyermekek együttes számától (ide nem értve azon gyermeket, aki után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást már igénybe vettek) a lakás (bővítés esetén a bővítést követően kialakított) hasznos alapterületétől és a lakás energetikai besorolásától függ.

ma.hu: Mennyi a kedvezmény összege?

Ónodi Viktória: A mellékelt ábrán mindenki megtalálja a pontos összeget, amire számíthat.

KATT!


ma.hu: Hogyan kerül folyósításra a családok otthonteremtési kedvezménye?

Ónodi Viktória: Az új lakás építése és bővítés esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan és a családok otthonteremtési kedvezményének utolsó részletét a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadását követően, lakás vásárlása esetén egy összegben történik a folyósítás.
A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a családok otthonteremtési kedvezményén és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás építésére/vásárlására már felhasználta.

ma.hu: Milyen értékben kell a támogatott személynek eleget tenni a számlabenyújtási kötelezettségnek a kedvezmény igénybevétele esetén?

Ónodi Viktória: A támogatott személynek vállalnia kell, hogy a hitelintézet részére bemutatja az építési munkák (lakásépítés, -bővítés) esetén a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-áról, illetve ha az igénybevett támogatás összege ennél magasabb, úgy ennek összegét kitevő, saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat, egyszerűsített számlákat (továbbiakban: számla). Új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződésben szereplő teljes vételárról kiállított számlát. Új lakás építése esetén az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően, bővítés esetén a családok otthonteremtési kedvezményére irányuló kérelem benyújtását követően kiállított számlák fogadhatóak csak el.

ma.hu: Mit tart még fontosnak az olvasóink számára?

Ónodi Viktória: A lehetőségek skálája nagyon széles, ezért minden nem férhet bele egy interjúba. Akinek bármilyen kérdése van, segítségre van szüksége, írjon az szja14@gmail.com e-mail címre, minden kérdésre szívesen válaszolok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.