A NAV adja ki az engedélyt

Trafik - megjelent az engedélyezésről szóló rendelet

Megjelent a dohányboltok engedélyezési eljárását tartalmazó kormányrendelet; a jogszabály megfogalmazza, hogy a dohánybolti engedélyt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adja ki azoknak, akik koncessziós szerződéssel rendelkeznek.

2013.06.07 20:06MTI

Amennyiben a kérelmező betéti, illetve közkereseti társaság, akkor is beadhatja a kérelmet, ha még csak előtársaságként működik, és a cég székhelyén kívül a leendő telephelye még nincs feltüntetve a cégjegyzékben - olvasható a Magyar Közlönyben. 

A jogszabály részletesen felsorolja azokat az iratokat, amelyeket mellékelni kell az engedély iránti kérelemhez. A NAV 5 munkanapon belül vizsgálja meg a kérelmet, és ha szükséges, akkor hiánypótlást kér. Az ügyintézési határidő 30 nap. 

Amennyiben a NAV az eljárás során azt állapítja meg, hogy - a méltányos eljárás elve alapján - az engedélyt meg lehet adni, akkor ezt meg is teszi. A hiányok pótlására ilyenkor 30-90 napos határidőt szab a kérelmezőnek. A dohányboltban akkor lehet megkezdeni az árusítást, amikor a kérelmező kézhez kapja az engedélyt. A törvény által meghatározott egyéb termékek árusítási szándékát be kell jelenteni a NAV-nak. 

Az árusítás ettől a pillanattól elkezdhető. A dohányboltokat a NAV bármikor ellenőrizheti. Ilyenkor az engedélybe, illetve a jogszabályokba foglalt követelmények betartását vizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.