Uli Hoenessre célozva

A német elnök elítéli az adócsalókat

"Hazánkban jogi és erkölcsi kérdésekben nem létezhet kettős mérce: az egyik a gyengék, a másik az erősek számára. Senki nem maga döntheti el, hogy fizet-e adót vagy sem."

2013.05.01 15:17MTI

Szokatlanul éles hangon nyilvánított véleményt a német államfő az adócsalásról hazájában zajló vitában, "aszociálisnak" nevezve az adócsalókat.

A Stern magazin csütörtökön megjelenő új számában olvasható interjúban Joachim Gauck kijelentette: "Az, aki adót csal, felelőtlenül, sőt aszociálisan viselkedik." A Bayern München klubelnökére, az adócsaláson ért Uli Hoenessre célozva a szövetségi elnök hozzátette: "Hazánkban jogi és erkölcsi kérdésekben nem létezhet kettős mérce: az egyik a gyengék, a másik az erősek számára. Senki nem maga döntheti el, hogy fizet-e adót vagy sem."

Az államfő az interjúban fölvetette: el kellene gondolkodni azon, "nem volna-e szükség szigorúbb törvényekre, amelyek révén egy-egy kérdéses cselekmény bűntettnek minősülne". Semmi esetre sem engedhető meg, hogy széles körben elterjedjen az a felfogás, hogy aki nem ügyeskedik, az magára vessen. "Ez az érzés veszélybe sodorná a demokráciánkat" - hangoztatta Gauck.

Az interjú további részében a szövetségi elnök óva intett a társadalomkép "giccses leegyszerűsítésétől". "Aki úgy képzeli a társadalmunkat, hogy az egyik oldalon vannak az erkölcsös normálkeresetűek, a másik oldalon pedig az erkölcstelen gazdagok, az téved. Szerintem gazdagnak lenni nem erkölcstelen - viszont erkölcstelennek tartom, ha valaki erkölcstelenül gazdag."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.