Mélypont

Karaktergyilkosság montázzsal - a lengyelek Merkelt pécézték ki

A ZDF német televízió Anyáink és apáink című háborús filmsorozatáról kirobbant médiavita Lengyelországban elérte eddigi mélypontját a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

2013.04.09 19:54MTI

Az egyik legnépszerűbb lengyel hírmagazin - a konzervatív Uwazam RZE - címoldalán olyan fotómontázst közölt, amelyen Angela Merkel német szövetségi kancellár a koncentrációs táborok foglyainak az egyenruhájában látható a szögesdrót mögött.

"Történelemhamisítás. Ahogyan a németek magukat a II. világháború áldozataiként tüntetik fel" - olvasható a képhez tartozó írás címében. A sorozat öt fiatal németről szól a világháború idején. Lengyelországban mindenekelőtt az váltott ki felháborodást, hogy a film antiszemitákként ábrázolja a lengyel ellenállás hőseit.

Juliusz Braun, a TVP lengyel tévé vezetője március végén levelet írt a ZDF közszolgálati tv-nek, és bírálta azt a módot, ahogyan a lengyeleket ábrázolják, mivel szerinte annak semmi köze nincs a történelmi igazsághoz.

A német kormány egyelőre nem szólalt meg a vitában. A ZDF viszont egy korábbi saját állásfoglalására emlékeztetett, amely szerint a film készítői sajnálják, ha a kitalált történet lengyel alakjainak a bemutatását Lengyelországban igazságtalannak és sértőnek találják, de nem állt szándékukban "semmilyen módon relativizálni a történelmi tényeket vagy a németek felelősségét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.