Növekvő hatósági aktivitás

Csúcson a felszámolási eljárások száma

Júliusban 2.251 céggel szemben indult felszámolási eljárás, az utolsó három hónapban így a havi felszámolási átlag 2.328 volt, 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

2012.08.06 14:47MTI

Ez a 2008-as és 2011-es után egy harmadik felszámolási hullámot jelent a magyar gazdaságban, elsősorban a növekvő hatósági aktivitás miatt - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel. Tavaly, az első negyedév után hirtelen megugrott a felszámolások száma, aminek alapvetően két oka volt. A lánctartozások következményeként, a válság miatt hirtelen bajba jutott cégek beszállítói közül sokakat ért utol a fizetésképtelenség. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig szigorította ellenőrzéseit, aminek eredményeként jelentősen növekedett a kényszer-végelszámolásokból felszámolásba fordult eljárások száma. A most kibontakozó felszámolási hullámot inkább a növekvő hatósági aktivitás táplálja. Míg tavaly az első félévben 3.500 felszámolás indult úgy, hogy azt hatósági kényszer-végelszámolás előzte meg, addig idén az első félévben 12.355 felszámolásból 7.500 indult kényszer-végelszámolás után - állapítja meg az Opten közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.