Egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik

Minden kilencedik magyar cégtulajdonos

Magyarországon mintegy 888 ezer ember tulajdonos valamilyen vállalkozásban; ami a jelenleg működő 565 ezer céget figyelembe véve különösen magas számnak tekinthető - derül ki a kockázatkezeléssel és üzleti információs szolgáltatásokkal foglalkozó Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformációs szolgáltató elemzéséből.

2012.08.03 10:42MTI

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik tulajdonosi vagy vezetői kapcsolattal, így egy kiterjedt "érdekeltségi gráfról beszélhetünk".

A legtöbb cégérdekeltsége a tatabányai Erdélyi Józsefnek van, aki jelenleg több mint 350 céghez kapcsolható - írja a Bisnode.

A magánszemélyek céges kapcsolódásai miatt fontos, hogy egy-egy szerződéskötés előtt a cégek ne csak a vevőik pénzügyi helyzetét vizsgálják meg, hanem azt is, hogy milyen más cégekhez, személyekhez kapcsolódnak - hívja fel a figyelmet a Bisnode.

Magyarországon sajnos jellemző, hogy a tulajdonos a tartozásokat maga után hagyva felszámolja a cégét és utána tiszta lappal újat alakít.

Különösen intő jel, ha több olyan céget hagyott hátra az adott tulajdonos, ami korábban felszámolással szűnt meg - emeli ki a cég a közleményben.

A felmérés szerint jelenleg közel 140 ezren érdekeltek tulajdonosként vagy vezetőként olyan cégben, amely eljárás alatt van.

Egyszerre több mint 10 jelenleg is működő cégben 770 személy tulajdonos, de ha a már megszűnt cégeket is vizsgáljuk, 2.413 olyan személy van, akinek 10 vagy annál több cégkapcsolata volt valaha. "Ha szerződéskötés előtt mindenki alaposan informálódna ezekről a cégérdekeltségekről, hosszú távon a gazdaság átláthatóbbá válna, mivel ellehetetlenülne sok, nem tisztességes cég" - olvasható a közleményben.

A most megjelent legnagyobb adótartozók listáját vizsgálva szintén sok olyan kapcsolódó vállalkozást lehet találni, amely ellen már van adóhivatali vagy bírósági végrehajtás.

A lista második helyezettje az 1,3 milliárd forintos adótartozást felhalmozó, Csibe Trans Kft. három olyan céghez kapcsolódott, amely felszámolással szűnt meg, valamit a tulajdonoshoz kapcsolódó jelenleg is működő vállalkozás ellen is van Nemzeti Adó- és Vámhivatali (NAV) végrehajtás. A 3. helyezett Trend-Web Kiadó Kft.-hez jelenleg 7 cég kapcsolódik, amiből egy ellen NAV-végrehajtás, egy másik ellen bírósági eljárás és egy harmadik ellen pedig NAV- és bírósági eljárás is folyamatban van - hangsúlyozza a Bisnode.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.