Az eddigi legnagyobb ügylet

Kína 15 milliárd dollárért vesz olajcéget

Egy tizenötmilliárd dolláros ügylet révén Kína jelentős nyugati kőolaj- és földgázmezőkön végezhet kitermelést a közeljövőben; ez az eddigi legjelentősebb kínai külföldi felvásárlási ügylet.

2012.07.23 16:16MTI

A külföldön való terjeszkedés jegyében az állami tulajdonban lévő CNOOC vállalatcsoport 15,1 milliárd dollárért megveszi a kanadai Nexen kőolajipari csoportot, amelynek Kanadán kívül Nigériában, a Mexikói-öbölben és az Északi-tenger brit szakaszán vannak jelentős érdekeltségei. Számítások szerint ez az eddigi legnagyobb külföldi felvásárlási ügylet, amelyet kínai cég valaha kötött. A CNOOC 27 dollárt fizet egy Nexen részvényért, ez 60 százalékos felár a New York-i tőzsdén elért pénteki záróárhoz képest. 

A Calgary székhelyű Nexen kitermelése napi 213 ezer hordó kőolajegyenérték volt a második negyedévben. A CNOOC eddig közel 3 milliárd dollárt fektetett be Kanadában. Az ügyletet - amelynek lezárása a második félévben várható - a Nexen részvényesei mellett a kanadai, az amerikai, a kínai és valószínűleg az uniós illetékes hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.