Hét premier, 524 előadás

Emeli a tétet a 2010/2011-es évadban a Budapesti Operettszínház!

Operett és musical után opera a Budapesti Operettszínházban, ezért is a Nagymező utcai teátrum 2010/2011-es évadjának szlogenje: Emeljük a tétet - hangzott el az évadnyitó társulati ülésen. Fényes Szabolcs, Bacsó Péter, G. Dénes György, Kurt Weill, Bertolt Brecht, Giacomo Puccini, Vajda János és Johann Strauss darabjai kerülnek repertoárra.

2010.09.20 15:45ma.hu

Hét premier, 524 előadás csak a Nagymező utcában - plusz 17 belföldi és 12 külföldi vendégjáték - mintegy 370 ezer néző és 93 százalékos látogatottsági átlag.

Ezekről a számadatokról számolt be Kerényi Miklós Gábor főigazgató a Budapesti Operettszínház évadnyitó társulati ülésén az előző szezon kapcsán. 2009/2010-ben a Nagymező utcai teátrumnak három operett-bemutatója - Molnár Ferenc-Zerkovitz Béla: A doktor úr; Ábrahám Pál: Bál a Savoyban; Leo Fall: Madame Pompadour - volt, a musical-repertoárra Lévay Szilveszter és Michael Kunze Rebecca - A Manderley-ház asszonya című sikerműve került - koprodukcióban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal.

S három gyerek-ifjúsági produkció is a műsor része lett: a Musicalmesék, az Erdei kalamajka, illetve a Tavaszébredés című musical stúdióváltozatának jelentőségéről Kerényi Miklós Gábor külön kiemelte, hogy színházra nevelik a legfiatalabbakat.

Az előző évad kapcsán Kerényi Miklós Gábor kiemelte a Béres Attila rendezte Rebecca osztatlan sikerét, a musical iránt a budapesti premier után már Bukarest és Prága is érdeklődik, sőt a román fővárosban 2011-ben már színre is kerül Lévay Szilveszter és Michael Kunze zenés drámája.

Nagy siker lett a Szinetár Miklós által színpadra állított Madame Pompadour, annak ellenére, hogy nem klasszikus Kálmán és Lehár műről van szó.

A doktor úr viharos premierjéről is beszélt a direktor, hiszen ebbe a produkcióba az utolsó pillanatban ugrott be a megbetegedett Bajor Imre helyére Faragó András.

Fontos eseménye volt még az előző évadnak, hogy a Hungarikumokról rendezett konferencián a Budapesti Operettszínház direktora felszólalhatott a Parlamentben az operett műfaj hungarikummá nyilvánításának érdekében; s az, hogy augusztus 20-i állami ünnepre Lévay Szilveszter komponálásában, a teátrum több sztárja közreműködésével elkészült az Összefogás dala.

A 2010/2011-es évad premierjeinek sorát a Nagymező utcában ősszel Fényes Szabolcs Szerdán tavasz lesz! című műve nyitja, melyet a színház retroperettként mutat be. Mint azt Kerényi Miklós Gábor felidézte, a darab ősbemutatóját ő rendezte még 1983-ban, most pedig Somogyi Szilárd viszi színre a magányosok klubját alapító magyar-történelem szakos tanár történetét, melyben a főszerepeket Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata, Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika, Faragó András, Vágó Zsuzsi és Kerényi Miklós Máté játsszák.

Weill-Brecht Koldusoperáját decembertől láthatja a közönség a Thália Színházban, Béres Attila rendezésében, aki a némafilmek stílusát idézi majd a produkcióval.

Bicska Maxit ezúttal Dolhai Attila, Pollyt Szinetár Dóra, míg Tigris Brownt Szabó P. Szilveszter alakítja, de látható lesz az előadásban Balikó Tamás, Földes Tamás és Peller Anna is. A 2010/2011-es évadban a Budapesti Operettszínház "emeli a tétet" - ahogy a direktor fogalmazott, s az új közönségréteget megcélzó Brecht-Weill-darab után operát is bemutat, ráadásul rögtön kettőt, s így válik majd igazi zenés népszínházzá.

A nyári premier után januárban repertoárra kerül a Gianni Schicchi, mégpedig Vajda János Mario és a varázsló című kül- és belföldön egyaránt sikeres kortárs operájával, KERO® rendezésében. Puccini művében a címszerepet vendégként Kálmán Péter alakítja, de színpadra lép még Geszthy Veronika, Lukács Anita, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Magócs Ottó és Dézsy Szabó Gábor is. A Marióban pedig Cipollát, mely a darab legjelentősebb énekes-színészi teljesítménye, Szabó P. Szilveszter játssza.

A két opera a Nagymező utca után Pécsett is látható-hallható lesz.

Nemzetközi együttműködés eredménye Johann Strauss Egy éj Velencében című, régen játszott operettjének új előadása is. A bemutatót a Budapesti Tavaszi Fesztiválon tartja a teátrum, ugyancsak KERO® rendezésében, mellyel Erfurtban debütált.

A német városból érkeznek a díszletek és jelmezek, a flipper-pályán golyónak öltöztetett színészek mutatják be a szerelemmel, féltékenységgel, félreértéssel, no és persze keringőkkel teli történetet. Bemutatkozik a produkcióban Homonnay Zsolt, Földes Tamás, Bálint Ádám, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Peller Károly, Szendy Szilvi, Szabó Dávid, Faragó András és Oszvald Marika.

Kerényi Miklós Gábor külön kiemelte az október 7-i Csárdáskirálynő felújítást, melyben több fiatal művész is bemutatkozik. Például a IX. Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny áprilisi díjazottjai, a primadonna kategóriában II. helyezést elért Bordás Barbara Szilviaként, a győztes bonviván, Boncsér Gergely pedig Edvinként.

Hozzájuk csatlakozik Stáziként a szerepet Bukarestben már játszó Dancs Annamari, aki Erdély legismertebb könnyűzenei énekesnője. A Lehár Énekverseny után egyébként a Budapesti Operettszínház 2010-11-ben megrendezi a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt a komponista szülővárosával, Szabadkával közösen, tokiói, szöuli, New York-i, londoni, amszterdami, bécsi és sok más európai elődöntővel. Az évadnyitó társulati ülésen Kerény Miklós Gábor köszöntötte a társulat jubileumot ünneplő művészeit: Marik Pétert, aki 40 éve a színház tagja, Kovács Zsuzsát, aki 50 esztendeje lépett először színpadra. A főigazgató Mednyánszky Ágit, az Operett örökös tagját is külön üdvözölte, ő ugyanis most búcsúzik a színpadtól.

A Budapesti Operettszínház társulati ülése után a művészek a Nagymező utcában folytatták programjukat, ugyanis pénteken és szombaton zajlott a teátrum évadnyitó Pesti Broadway Fesztiválja.

A már hagyományosnak számító rendezvényen több mint ötezer néző vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.