Eszenyi Enikő mesélt a szeptemberről

Kultúrák közötti párbeszéd a Vígszínházban

Szöulban mutatja be Othello című előadását a Vígszínház, míg a budapesti teátrumban a pozsonyi Astorka Színház lép fel - mondta a színház szeptemberi vendégjátékairól Eszenyi Enikő igazgató.

2010.09.13 08:45MTI

Eszenyi Enikő kiemelte: már igazgatói pályázatában nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az általa vezetett intézmény keresse a kapcsolatot a külföldi alkotókkal és társulatokkal.

"Mint egy kis nemzet legnagyobb prózai színháza nem szeretnénk, ha a nyelvünkbe lennénk bezárva"
- fogalmazott. Mint felidézte, igazgatói pályafutása alatt a Vígszínházban a Koreai Nemzeti Táncszínház lépett fel először, majd áprilisban egy színházi konferencián járt a Koreai Köztársaság fővárosában Eszenyi Enikő.

Ezúttal a budapesti teátrum Othello című előadása kapott meghívást a Koreai Nemzeti Színházba; az igazgatónő által rendezett Shakespeare-drámát szeptember 17. és 19. között három alkalommal láthatja a szöuli közönség a színház legnagyobb, 1500 fős játszóhelyén.

A Nemzeti Színházak Világfesztiválján a magyarországi produkción kívül 9 ország 35 előadása mutatkozik be; a Vígszínház kiutazását a vendéglátók "erőn felül" támogatják - hangsúlyozta Eszenyi Enikő.

Csung-Ha Szuh, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta, hazájában Magyarországot mint a "művészetek országát" tartják számon, ezért nagy várakozással tekintenek a Vígszínház szöuli szereplése elébe.

A budapesti teátrum közben maga is vendéget fogad: szeptember 20-án, a magyar dráma napjának előestéjén a pozsonyi Astorka Színház mutatja be Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című komédiáját.

A Szlovákia legkiemelkedőbb színészeit tagjai között tudó társulat tizenhárom éve játssza nagy sikerrel a vígjátékot, mellyel a világ számos pontján szerepelt már, a szerző azonban most látja majd először az előadást - árulta el Eszenyi Enikő.

Mint hozzátette, a teátrum közönsége októberben egy vendégrendező, a Cseh Nemzeti Színházat igazgató Michal Docekal munkájával is találkozhat, aki Hadar Galron Mikve című darabját állítja színpadra a Pesti Színházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.