Romániai magyar színházak korlátjai

Évadkezdet a gazdasági válság jegyében

A gazdasági válság jegyében kezdik az új évadot a romániai magyar színházak, amelyeknek lehetőségeit jelentős mértékben korlátozzák az anyagi nehézségek.

2010.09.03 08:45MTI

A Krónika című kolozsvári napilap összeállítása szerint a Kolozsvári Állami Magyar Színház gazdag, színes programot kínál közönségének annak ellenére, hogy a társulat megalázó fizetéscsökkentésekkel és egyéb megvonásokkal küzd.

Tompa Gábor igazgató évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az új évadban világhírű rendezőket hívtak meg, az egyetemes drámairodalom remekművei és a kortárs szerzők színjátékai közül egyaránt válogattak, de költői estekre, komolyzenei és jazzkoncertekre is számíthat közönség. A kolozsváriak júniusig tizenkét premiert láthatnak.

Elsőként William Shakespeare Szeget szeggel című darabját mutatja be a társulat szeptember 22-én Mértéket mértékkel címmel, a világhírű Matthias Langhoff rendezésében, akit a brechti színház egyik megújítójaként tartanak számon.

Október 5-én egy stúdió-előadás premierjét tartják: Visky András Alkoholisták című színművét Tompa Gábor rendezi. Októberben Dominique Serrand rendezésében Arisztophanész Lüszisztraté című művét adják elő.

Az évad egyik érdekessége lesz a Verespatak című darab, amelyet három fiatal román rendező, Gianina Carbunariu, Andrea Valcean és Radu Apostol a társulat színészeivel közösen alkot meg.

Nagyváradi Állami Színház

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata egyebek között bemutatja a Svejk Spiró György által átdolgozott változatát, Csehov Platonovját, Shakespeare Makrancos hölgyét, valamint Feydeau vígjátékát, a Bolha a fülbe című darabot.

Decemberben a tervek szerint többnapos rendezvénnyel ünneplik Tompa Miklós rendező születésének századik évfordulóját, és ekkor emlékeznének meg a Kovács György-centenáriumról, valamint arról, hogy Harag György rendező, színész idén lett volna 85 éves.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál a színészek fizetésére és az új bemutatókra egyaránt kevesebb pénz jut, de igyekeznek ott is színvonalas évadot összeállítani. Egyelőre csak az évad első felének terve végleges, újévig három premiert tart a társulat: Vass Richárd mutatja be Fafej című egyszemélyes, felnőtteknek szóló bábelőadását, amelyet Gálovits Zoltánnal közösen írt és rendezett, októberben Spiró György Prah című művét, decemberben pedig Shakespeare Ahogy tetszik című komédiáját viszik színre.

Az alig három éves Aradi Kamaraszínház évadtervében három új bemutató szerepel. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen vitték színre Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című tragikomédiáját, amelynek romániai premierjét augusztus 17-én tartották Aradon.

Az évad másik új produkcióját, Jean Genet Cselédek című darabját a magyarországi Zsámbéki Színházi Bázissal együttműködve augusztus 18-án mutatták be Zsámbékon. A harmadik bemutató egy táncelőadás lesz, amelyet András Lóránt színész-koreográfus rendez.

A Nagyváradi Állami Színház idei évadja mesemusicallel kezdődik. A Háború a csillagért - Áni Máni, avagy Vazamotor visszavág című zenés darabot Bella István költő és Mészöly Gábor dramaturg írta, a zenét Rossa László szerezte.

A premiert szeptemberben tartják rendhagyó helyszínen, a váradi Fekete Sas palotában működő Szabadság moziban, ahol a tervek szerint az évad folyamán többször is játszik majd a társulat, hiszen a helyi színházépület a felújítás miatt még mindig nem használható.

Október végén mutatják be Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabját, a hagyományokhoz híven az idén is lesz szilveszteri produkció, de játsszák majd Tasnádi István Közellenség című darabját, és Kovács Levente rendezi a Closer című amerikai film forgatókönyve alapján színpadra állított Közelről című darabot.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata 11 bemutatót tervez: egyebek között két bábelőadás, két nagyszínpadi mesejáték, két Broadway-darab - köztük egy musical - és egy olasz vígjáték is szerepel az idei repertoárban - mondta a Krónikának Keresztes Attila, a társulat művészeti vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.