Ladányi Andrea és Borlai Gergely újra együtt!

Kortárs multimédiás zenei táncest a Bárka Színházban!

Az idén Lábán-díjjal kitüntetett BL című előadásával Ladányi Andrea és Borlai Gergő május 4-én este a Bárka Színház közönségét is elkápráztatja.A BL című előadás Borlai Gergő ütőhangszeres komponált és improvizációs zenéjére és Ladányi Andrea táncművész táncelőadására és koreográfiájára készül.

2009.04.30 17:45ma.hu

A Trafó és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére 2005 őszén szakmai díjat alapított, amelyet a XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról neveztek el. 

Az idei díjazottak egyike Ladányi Andrea Borlai Gergővel készített BL című előadása volt. A BL Borlai Gergő ütőhangszeres komponált és improvizációs zenéjére és Ladányi Andrea táncművész táncelőadására és koreográfiájára épül. 

Az előadás alapja az emberi létezés alapeleme, a ritmus. A zene az ütőhangszer és a táncos test összefeszüléséből keletkezik. Az élőzene komponált és improvizatív jelenléte, ereje, sodrása interferál a táncos mozgásával, mintegy hatvan percen keresztül.
 
A vizuális és technikai részt két dobfelszerelés (Gretsch), egy 6x10 méteres emelvényrendszer, egy 3x4 méteres vetíthető felületű plexifal, két videókamera, projektor és a koncerthangosítás alkotja.
 
- "Amikor egy táncos és egy zenész találkozik a színpadon, sokszor az az érzésünk támadhat, hogy tisztelettel méregetik ugyan egymást, de ahelyett, hogy valóban kapcsolatba kerülnének, párhuzamos monológokba kezdenek, önnön nagyszerűségük önkéntelen fitogtatásaképp. 

Ladányi és Borlai kettőse nem ilyen: nincsenek monológok, párbeszéd zajlik, két olyan, egymásra valóban kíváncsi lény között, akik szépen lesétáltak saját talpazatukról, és vállat rándítva a "Magyarország legjobb táncosnője/dobosa" címkékre, úgy döntöttek, hogy ezen az estén mindent az alapoktól kezdenek újra, méghozzá közösen."

Borlai Gergő - zene, dob, ütőhangszerek
Ladányi Andrea - koreográfia, tánc 
Payer Ferenc - fény 
Keserű Zsolt - videotechnika 
Lakatos Márk - stylist

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.