Hajónapló Műhely hetedszer

Színházi mesterség a Bárka Színházban

2008 őszén immár a hetedik csoport kezdi meg tanulmányait a Bárka Színházban. A hallgatók különböző műfajokat tanulnak a színikritikától a portréig, az interjútól a rövid szinopszisírásig.

2008.08.05 18:00ma.hu
Seress Zoltán, a Bárka igazgatója

A színikritikusokat, dramaturgokat, színházról felelősen gondolkodó személyiségeket nevelő-képző, tizenkét éve működő Hajónapló Műhelyt azért tartják fontosnak a szervezők, mert - elmondásuk szerint - még mindig él bennünk az a naiv ábránd, hogy az elmúlt évtizedekben a kulturális életet manipulatív módon meghatározó kommersz újságírás és televíziózás a jövőben valamelyest visszaszorulhat, és bizonyos teret nyerhet a szakszerűség. 

Ennek alapfeltétele, hogy a szakmát komolyan vevő, azt alaposan ismerő, igényesen gondolkodó fiatalok kerüljenek a pályára. A Műhely legalább egy szempontból alapvetően különbözik a létező újságíró-stúdióktól: a 18-30 év közötti pályázók sikeres felvételi esetén ingyen vehetnek részt a kétéves tanfolyamon. 

A képzés három alapegységből áll: dráma-, előadás-, íráselemzés, a hallgatók különböző műfajokat tanulnak a színikritikától a portréig, az interjútól a rövid szinopszisírásig. 

Előadásokat, próbákat néznek, találkoznak az adott előadás rendezőjével, tervezőjével, színészeivel, videón megismerkednek az elemzett dráma más feldolgozásaival, de mód lesz gyakorlati ismeretek megszerzésére is. Bérczes László és Nánay István, a Műhely vezetői várják a jelentkezőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.