Párizsi szívdobbanás a Bárkában

A Bárka Színház "nagy dobással" készül!

2008 őszén a tizenkettedik évadát kezdő Bárka Színház "nagy dobással" készül: a társulat egészétől óriási energiákat mozgósító, a színészek prózai-, énekes és tánctudását egyaránt próbára tevő, Piaf Piaf című musical magyarországi bemutatását tervezi.

2008.10.01 17:20ma.hu

Edith Piaf az egyik legnagyobb hatású énekesnő, a sanzon királynője és Franciaország nemzeti büszkesége volt. Életét szörnyű drámák és fényes csillogás kísérte. Alkoholista szüleitől nem sok jóra számíthatott, a nagyanyja nevelte, az utcán és egy bordélyházban nőtt fel. Kilátástalan és reménytelen évek voltak ezek, hogy éhen ne haljon, az utcán énekelt és koldult. Itt fedezte fel az egyik párizsi kabaré igazgatója, és nyitotta meg előtte a hírnév kapuját.
 
Az egész világ a lábai előtt hevert, de ő mégis boldogtalanságra volt ítélve. Szerelme tragikus körülmények között meghalt, Piaf az alkohol és a drogok rabságába került. A Piaf Piaf című musical ősbemutatóját 1989-ben tartották a Helsinki Városi Színházban. A kritika lelkendezett: "A darab nem pusztán musical, nem is csak táncelőadás. 

A Piaf, Piaf a kettőt ötvözi, miközben áttöri a hagyományos színház összes létező határát. Nyitott mű, ahogyan már a színpadkép is az: csak székeket, asztalokat, forgóajtókat látni, minden fekete és piszkos: a külvárosi utcák élettől zsongó zugai tárulnak fel előttünk, s e zugokat lassan emberek töltik meg. 

Nincs nevük, nem ismerjük őket. Jönnek valahonnét, itt vannak egy pillanatig, aztán újból elmennek valahová, és talán visszatérnek holnap, talán soha nem látjuk őket. Egy dolog közös bennük: a szerelemkeresés.

Az egyik veszi, a másik árulja, a harmadik soha nem részesül belőle..." - írta a Kouvolan Sanomat hasábjain Annamari Haimi. A kritikus szerint a mű áttöri az idő és a tér, valamint a dramaturgia és a közönséggel való kommunikáció határait is. Olykor Piaf korának Párizsában vagyunk, máskor pedig a Piaf utáni időkben, amikor barátai emlékeznek rá - és közben színészek küzdenek szerepért-életért. 

A Piaf Piaf felújított, a Bárka Színház társulatára átírt új változatát Finnország egyik legismertebb személyisége, a világhírű táncos, koreográfus, rendező, énekes Jorma Uotinen dirigálja. A mű középpontjában a legendás énekesnő áll, ám a színpadon korántsem a szokványos romantikus életrajzot látjuk. Uotinen rendezése úgy koncentrál folyamatosan a főhősre, hogy közben az "ensemble-játékot" helyezi előtérbe. 

A mintegy húszfős csapat szinte mindvégig a színen van, az események szinkronban zajlanak, megismerjük Piafot, a "verebet" és közben azt a közeget is, amiben felnő, ami meghatározza, ami dalainak gyökere és befogadó otthona. Az október 16-án színpadra kerülő darab címszerepében Varjú Olgát láthatjuk. La Mome Bijou Spolarics Andrea, Ladányi Andrea a Vak lány. 

Az előadásban feltűnik még Varga Anikó, Ilyés Róbert, Kálid Artúr, Telekes Péter, Pásztor Tibor. A Helsinki Városi Színház, valamint a Finn Nemzeti Balett élén is megfordult Uotinen egyébként több szállal is kapcsolódik Magyarországhoz: 1987-ben már vendégszerepelt nálunk a Kalevalával, amelyet a Helsinki Városi Színházban rendezett (és ezzel az előadással óriási sikerrel mutatkozott be az akkor virágzását élő belgrádi BITEF-en), társulatának tagja lett Ladányi Andrea, akivel később Budapesten létrehozott néhány közös munkát, egyebek mellett az Álom című darabot és Monologue-ot. A Piaf Piaf szövegírója-dramaturgja sem kezdő a szakmában. 

Juha Siltanen az egyik legsokoldalúbb finn író, dramaturg, fordító, filmes és televíziós személyiség. 33 színdarabot, 10 televíziójátékot, tucatnyi rádiójátékot, számos filmforgatókönyvet írt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.