A társulaté volt a döntés joga

Seress a Bárka élén

Seress Zoltán színművészt, a Bárka Színház társulata és Alföldi Róbert javaslata alapján nevezte ki március 1-jével a Bárka Színház élére a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete.

2008.01.25 16:24terasz.hu

Seress Zoltán megbízatása két évre, a 2008. március 1-jétől 2010. február 28-ig tartó időszakra szól. Alföldi Róbert a Bárka társulatával egyeztetve, az együttes tagját Seress Zoltán színészt javasolta utódjának. A Bárka Színház Kht. társasági szerződése, valamint az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata lehetővé teszi, hogy az ügyvezetőt pályázat nélkül nevezzék ki. 

" - Itt élek, Közép- Kelet-Európában, sorsom tipikusan közép- kelet-európai sors. Sűrű, erős, izgalmas hely ez itt, és milyen izgalmas lehetne, ha nem fenekednénk egymás ellen, hanem szellemi-filozófiai értelemben együtt gondolkodnánk és cselekednénk. Itt élek, idevalósi vagyok. De valóban, engem egyszerre vonz a Kelet, a japánok tradíciókba kapaszkodó, fájdalmas eleganciája és igen, közel áll hozzám az angolok hűvös, szellemes, visszafogott attitűdje. Szeretem, sokra tartom az angol színészeket, tisztelem azt a kiművelt, a verbalitás esszencialitását elfogadó színművészetet, ami náluk hitelesíti a kimondott szót. A klasszikus táncban is elsősorban az angol iskolát kedvelem. A színészet két végpontja pedig, ami lenyűgöz, az az angol és az orosz. E kettő közt kifeszíthető egyenesen megtalálok mindent, amit nekem, hangsúlyozom: nekem érdemes megtanulni.
 

- Negyvenharmadik éves vagyok, sok minden összesűrűsödött, leülepedett bennem, de ehhez akkora lapátot, szívlapátot!, kellene megfogni, és olyan mélyre kellene ásni, amit valószínűleg nem merek bevállalni. Egymásnak ellentmondó szándékok kavarognak bennem: jellemez bizonyos higgadtság, nem akarom mindenáron elharapni a vasat, viszont rettentő nagy a kíváncsiság is önmagam iránt, és ami talán a leglényegesebb: nem akarok senkinek megfelelni. Sem az igazgatónak, sem a rendezőnek, sem a kollégáknak - csakis magamnak. Ezt árnyalni kellene, hogy ne hangozzék gőgösen. Ha a kíváncsiságom megmarad (egyelőre kíváncsi vagyok), ha a minőség létrehozásához van képességem (és van, tudom), és ha nem rombolok (márpedig nem rombolok), akkor megszülethet az a bizalmi viszony, amiben elfogadott fél leszek egy adott produkcióban. Vagyis abban bízom, hogy nem a megfelelni akarás, hanem az önmagammal szemben támasztott igényesség hozza létre azt a munkát, ami aztán megfelel a kollégáknak és a rendezőnek is.”  ( részletek egy Bérces Lászlóval készült beszélgetésből)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.