Kultúra-évforduló

KIM: az Országgyűlés 2025-öt Jókai Mór- és Klebelsberg Kunó-emlékévnek nyilvánította

Mindmáig felbecsülhetetlen hatásuk van a magyar oktatásügyre.

2024.05.02 03:16MTI

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés 2025-öt Jókai Mór- és Klebelsberg Kuno-emlékévnek nyilvánította - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

Magyarország büszke minden szülöttére, kiváltképpen azokra, akiknek tevékenysége és teljesítménye nagyban hozzájárul hazánk és nemzetünk boldogulásához - írták közleményükben.

Hozzátették, a 200 éve született Jókai Mór a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb írója, kifogyhatatlan gazdagságú próza-világával méltán tartják az egyetemes irodalom egyik legnagyobb elbeszélő művészének. A 150 éve született Gróf Klebelsberg Kunó, a korszakos jelentőségű életművet és örökséget hátrahagyó vallás- és közoktatásügyi miniszter, államférfi öröksége megkerülhetetlen, mindmáig felbecsülhetetlen hatása van a magyar oktatásügyre, tudománypolitikára és kultúrára.

A tárca szerint a mindenkori magyar kormánynak kötelessége megőrizni és továbbadni szellemi nagyjaink örökségét, mert aki nem becsüli a múltját, annak nincs jövője sem. "Éljen a magyar kultúra! Éljen a haza!" - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.