A hivatalos összesítés szerint

Texasi robbanás - 12 halottja van a balesetnek

Tizenkét ember vesztette életét a Texas állambeli West település műtrágyagyárában történt robbanás következtében - közölték pénteken a texasi hatóságok.

2013.04.19 17:59MTI

A szerda este bekövetkezett detonáció miatt több mint 200 ember szenvedett sérüléseket és épületek tucatjai dőltek össze, vagy sérültek meg. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a halálos áldozatok között hány olyan önkéntes tűzoltó van, aki a robbanást megelőzően a lángokat próbálta megfékezni a létesítményben.
   
A lakosok pénteken sem térhettek vissza Westnek a robbanás által lerombolt részébe, ahol a nap folyamán is folytatódott az esetleges túlélők utáni kutatás.
   
A szövetségi szeizmológiai szolgálat szerint a detonáció ereje egy, a Richter-skála szerint 2,1-es erősségű földrengéssel ért fel. A robbanás a hatóságok szerint feltehetően üzemi baleset volt, okai feltárására vizsgálat indult.
   
A Dallastól mintegy 130 kilométerre található, 2800 lakosú településen, a West Fertilizer Company műtrágyagyárában helyi idő szerint szerda este 6-kor tűz ütött ki. A robbanás akkor következett be, amikor a helyi önkéntes tűzoltók már mintegy két órája próbálkoztak a lángok elfojtásával.
   
A cég egy 2011-es biztonsági terve szerint a létesítmény sem automatikus tűzvédelmi rendszerrel, sem tűzfalakkal nem rendelkezett. A gyár 300 méteres körzetében egy iskola, több lakóház és egy emeletes bérház is állt.
   
A műtrágyagyár ellen 2006-ban vizsgálatot indított a texasi környezetminőségi bizottság, mert a gyár erős ammóniabűzt árasztott. Megállapították, hogy a vegyi létesítményhez nem szerezték meg a szükséges építési engedélyeket. (Nem kizárt, hogy a tartályok, amelyben a száraz ammóniát tartották, 1957-ben eredetileg gabonatárolónak épültek.)
   
Ugyancsak 2006-ban a szövetségi környezetvédelmi ügynökség 2300 dolláros bírságot szabott ki a társaságra. Tavaly nyáron a céget amiatt büntette meg a csővezetékek és a veszélyes anyagok biztonságos tárolásáért felelős texasi hatóság, mert nem rendelkezett a száraz ammónia szállítására vonatkozó biztonsági tervvel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.