Segítséget ajánlott fel

Obama részvétét fejezte ki a texasi robbanás áldozatai kapcsán

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön közölte, hogy imádkozni fog a texasi műtrágyagyári robbanás áldozataiért és szövetségi segítséget ajánlott fel a helyi hatóságoknak a tragédia következményeinek felszámolásához.

2013.04.18 17:47MTI

A westi műtrágyagyárban szerda este bekövetkezett robbanásnak a helyi rendőrség szerint legkevesebb 5-15 halálos áldozata lehet. Több önkéntes tűzoltónak nyoma veszett, mintegy másfélszáz embert égési sérülésekkel kezelnek, több tucat épület összedőlt. A házak romjai alá rekedt embereket kiemelésén mentőalakulatok dolgoznak. 

A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma növekedni fog. A tüzet még mindig nem sikerült teljesen eloltani, ezért továbbra is fennáll a robbanás- és mérgezésveszély. A szövetségi szeizmológiai szolgálat szerint a detonáció ereje egy, a Richter-skála szerint 2,1-es erősségű földrengéssel ért fel. A robbanás a hatóságok szerint feltehetően üzemi baleset volt, okai feltárására vizsgálat indult. 

A Dallastól mintegy 130 kilométerre található, 2800 lakosú településen, a West Fertilizer Company műtrágyagyárában helyi idő szerint szerda este 6-kor tűz ütött ki. A robbanás akkor következett be, amikor a helyi önkéntes tűzoltók már mintegy két órája próbálkoztak a lángok elfojtásával. 

A cég egy 2011-es biztonsági terve szerint a létesítmény sem automatikus tűzvédelmi rendszerrel, sem tűzfalakkal nem rendelkezett. A gyár 300 méteres körzetében egy iskola, több lakóház és egy emeletes bérház is állt. A cég ellen 2006-ban vizsgálatot indított a texasi környezetminőségi bizottság, mert a gyár erős ammóniabűzt árasztott. 

Megállapították, hogy a vegyi létesítményhez nem szerezték meg a szükséges építési engedélyeket. (Nem kizárt, hogy a tartályok, amelyben a száraz ammóniát tartották, 1957-ben eredetileg gabonatárolónak épültek.) Ugyancsak 2006-ban a szövetségi környezetvédelmi ügynökség 2300 dolláros bírságot szabott ki a cégre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.