Nincs igazi előrehaladás

A kolumbiai elnök a béketárgyalások megszakításával fenyegetőzik

A kolumbiai elnök azzal fenyegetőzött, hogy a kormány véget vet a baloldali gerillákkal folytatott béketárgyalásoknak, mivel a csaknem félévszázados viszály lezárásáról szóló párbeszéd mindeddig nem hozott eredményeket.

2013.02.24 10:30MTI

"Mindaddig, amíg van előrehaladás, elégedettek leszünk, de ha nincs, akkor felállunk a tárgyalóasztaltól" - mondta Juan Manuel Santos államfő egy Santa Barbara-i rendezvényen. 

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet és a kolumbiai kormány képviselői tavaly november 19. óta tárgyalnak Havannában a véres konfliktus befejezéséről. 

A FARC a béketárgyalások megkezdésekor egyoldalúan tűzszünetet hirdetett, és fölszólította a kolumbiai kormányt, hogy a hadsereg is szüneteltesse a hadműveleteket. Juan Manuel Santos, a dél-amerikai ország elnöke azonban elutasította ezt, mondván, a kormányerők továbbra is katonai nyomás alatt tartják a gerillákat, hogy a FARC - amelynek jelenleg nagyjából 9 ezer fegyverese van - ne álljon föl a tárgyalóasztaltól. Santos szombaton megismételte: a "játékszabályok" egyértelműek, szó sincs semmilyen tűzszünetről, sem katonai, sem jogi értelemben.
 
A marxista gerillák a társadalmi egyenlőtlenségek miatt fogtak fegyvert 1964-ben, s elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy kevesek kezében összpontosulnak óriási művelhető földterületek. A FARC-nak a jelenlegi tárgyalásokon is az az egyik követelése, hogy a kormány osszon szét 25 millió hektár földet a nincstelenek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.