"Visszatérünk a harcokhoz"

Végetért a kolumbiai lázadók által meghirdetett tűzszünet

Véget ért vasárnap a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezet által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet.

2013.01.20 17:24MTI

"Fájdalommal a szívünkben be kell ismernünk, hogy visszatérünk a harcokhoz, amit pedig senki sem akar ebben az országban (Kolumbiában)" - mondta Ivan Márquez, a FARC tárgyalóküldöttségének a vezetője vasárnap Kubában. 

A gerillaszervezet és a kolumbiai kormány képviselői november 19. óta tárgyalnak Havannában az évtizedek óta tartó véres konfliktus befejezéséről. A FARC a béketárgyalások megkezdésekor hirdetett egyoldalúan tűzszünetet, és fölszólította a kolumbiai kormányt, hogy a hadsereg is szüneteltesse a hadműveleteket. 

Juan Manuel Santos, a dél-amerikai ország elnöke azonban elutasította ezt, mondván, a kormányerők továbbra is katonai nyomás alatt tartják a gerillákat, hogy a FARC - amelynek jelenleg nagyjából 9 ezer fegyverese van - ne álljon föl a tárgyalóasztaltól. 

A marxista gerillák a társadalmi egyenlőtlenségek miatt fogtak fegyvert 1964-ben, s elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy kevesek kezében összpontosulnak óriási művelhető földterületek. A FARC-nak a jelenlegi tárgyalásokon is az az egyik követelése, hogy a kormány osszon szét 25 millió hektár földet a nincstelenek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.